Kapinalaulu Suvivirsi

Suvivirsi kajahtaa tänä keväänä lukemattomissa tilaisuuksissa entistä komeammin. Kevään ja luonnon ylistyksestä tuli kapinalaulu, kun apulaisoikeuskansleri katsoi, että sen veisaaminen on uskonnon harjoittamista.

Jos kirkko noudattaisi sen tuhoajien taktiikkaa, saisimme päivittäin kuulla, kuinka monta Suvivirren puolustajaa seurakuntiin on liittynyt. Ensimmäisten tiedotteiden innoittamana lähtisi liikkeelle lisää kansalaisia. Television keskusteluilta saisi ihmiset jonottamaan pappiloiden porteille.

Nettilaskureilla voisi selvittää, kuinka monta kertaa viisikymppinen on pyyhkinyt Suvivirren soidessa poskiaan omissa, lastensa ja lastenlastensa kevätjuhlissa. Haikeiden sävelten säestämänä voisi kirjoittaa terveisensä päättäjille, jotka ovat viemässä kansalaisilta tämän perinteen.

 

Maailma menisi mielenkiintoiseksi, jos muussa yhteiskunnassa sallittaisiin vapaa-ajattelijoiden toimintatavat. Kun Keskisuomalainen ostaa pääkaupunkiseudulta lehtiä ja haastaa Helsingin Sanomien monopolin, se perustaisi ensimmäiseksi Peru hesari -sivuston.

Vallanpitäjille räksyttävältä oppositiolta menee uskottavuus, jos sillä ei ole tarjottavana vaihtoehtoa. Vapaa-ajattelijoiden vaihtoehto on raha: näin paljon säästät, jos et maksa kirkollisveroa. Säästyvän summan voi käyttää vaikka halloween- ja pääsiäisnoitanaamareihin, sillä karvevaalit tuottavat liikevaihtoa toisin kuin Suvivirren laulaminen tai pääsiäiseen hiljentyminen.

Vapaa-ajattelija haluaisi poistaa kirkolliset juhlapäivät ja niiden sisällön, mutta kirkollisia vapaapäiviä hän viettää mielellään, vaikkei maksa kirkollisveroa.

 

Ahdasmieliset uskonvainoajat ovat pilanneet vapaa-ajattelijoiden maineen. Hurmoksellisimman käännytyskokouksen saarnamies on paljon avarakatseisempi kuin Suvivirsikieltoa ajava ateisti.

Suuri määrä ihmisiä on jättänyt lähiseurakuntansa valtakunnallisen eroa kirkosta -sivuston kautta. Kyse ei kuitenkaan ole mistään kansanliikkeestä, vaan muutaman ihmisen pyörittämästä nettisivusta ja uutiskirjeestä.

Lehtien toimituksissa valmiin ja kriittisen näköiset tiedotteet on otettu vakavissaan, koska ainoa fakta eli luvut ovat pitäneet paikkansa. Nyt samaan lankesi myös apulaisoikeuskansleri.

On hyvä, että hän väistyy älyttömän kannanoton jälkeen uusiin tehtäviin, sillä sinänsä mitätön asia uhkasi synnyttää turhaa vastakkainasettelua yhteiskuntaan. Suvivirren sanoman Mikko Puumalainen ehti muuttaa ainakin sukupolven ajaksi. Nyt sen sävelin ylistetään muutakin kuin luontoa.