Suojan talo saa uuden katon

Suojan talo 1920-luvulla. Talossa oli alun perin pärekatto ja seinien väri nykyistä paljon tummempi.

Kuhmalahden Suojan talon kattoremontti on valmistumassa. Ennen uusien peltien asentamista katon alusrakenteita uusittiin ja vahvistettiin, koska katto oli eräiltä osin painunut notkolleen. Yllättäviä ongelmia kattorakenteissa ei ilmaantunut. Myös vesikourut ja syöksytorvet uusitaan.

Hankkeen toteuttaja on Hämeen Kattokeskus Oy Pirkkalasta. Työmaan valvojana on toiminut rakennusinsinööri Seppo Kortelahti Kuhmalahdelta.

Jo vuosi sitten välttämättömäksi todettu katon uusinta tuli mahdolliseksi, kun hankkeelle saatiin Pomoottorin puoltama rahoitus ELY-keskukselta.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 60 000 euroa. Siitä EU- ja kansallisena tukena saadaan 60 prosenttia, loppuosa on itse rahoitettava. Omaa rahoitusta tarvitaan noin 24 000 euroa.

– Omarahoituksen eteen on järjestetty tapahtumia ja myyjäisiä sekä saatu ilahduttavan monia avustuksia. Lisätukea tarvitaan vielä, sillä tapahtumien vuokratuloilla ei lainoja juuri pysty lyhentämään. Pienetkin avustukset ovat tervetulleita, toteaa Suojan talon taustayhteisön Kuhmalahden Manttaali -säätiön puheenjohtaja Ilpo Lehtinen.

Lehtinen haastaa kuhmalahtelaiset ja muut Suojan ystävät mukaan rahatalkoisiin. Talkoiden tueksi on avattu avustustili: Suojan katto, tili FI78 5175 0920 0099 31.

Suojan pihaa on viime vuosina ehostettu osin talkoovoimin. Tällekin keväälle on talkoita luvassa, kun kolmisen vuotta sitten talkoilla tehty aita tervataan.

Tervan on keittänyt kuhmalahtelaista sukua oleva perinteen harrastaja Sampo Hinkkala Pälkäneen Luikalasta. Talkoopäällikkönä toimii Suojan isännöitsijä Juhani Yli-Hinkkala, joka antaa asiasta lisätietoja.

 

Muistotaulut Suojan juhlasaliin

Viime sodissa kaatuneiden Kuhmalahden kirkonkylän ja Kivisalmen koulujen entisten oppilaiden muistotaulut kiinnitettiin viime lauantaina Suojan juhlasalin seinään. Kunniataulut olivat aikanaan näiden koulujen seinässä, mutta koulut ovat jo pitkään olleet muussa käytössä ja nyttemmin myös uusilla omistajilla.

Kunniataulut kuten Suojan talo itsekin kertovat nykypolville kuhmalahtelaisesta maanpuolustusperinteestä ja uhrauksista maamme itsenäisyyden hyväksi.

Kuhmalahden Suoja vihittiin käyttöönsä syyskuun viimeisenä sunnuntaina 1919, tiettävästi Suomen ensimmäisenä suojeluskunnan itse rakentamana talona. Tulevan syyskuun viimeisenä sunnuntaina 28.9. järjestetään Kuhmalahdella Isänmaallinen perinnepäivä ja Suojan 95-vuotisjuhla. Samalla juhlitaan myös Suojan uutta kattoa.

 

Markku Rauhalahti

Ehostetun Suojan talon hahmo on alkuperäinen, mutta pikku muutoksia on vuosikymmenten saatossa tehty.