Ei niitä aikoja

Onko tämä nyt uutta sairaanhoitopiirijärjestelmää, kun en saanut Pälkäneellä edes aikaa omalääkärille.

Aiemmin ei ole ollut ongelmia ja aika järjestynyt kohtuuajassa. Nyt viimeksi 25.4. aikoja kysyessäni vastaanottovirkailija ei luvannut mitään lääkäriaikaa, vaikka mainitsin sydänoireistani. Olisin luullut vähintään edes jonotuslistalle pääseväni. Syynä lienee ollut vakituisen omalääkärin lomat, mutta vaihtoehtoisesti vakituiselle paikalla olleelle toisellekaan lääkärille ei aikoja herunut.

Lääkäriaikojen antaminen on nähtävästi täysin luukulla olevan henkilön mielivallan alla. Vuosimaksu kyllä kelpaa, mutta käytännössä se muodostuu nyt ihan turhaksi.

Pienituloisena eläkeläisenä ei ole varaa useisiin yksityislääkäri käynteihin. Hankala on mennä myöskin omin päin lääkityksiään muuttamaan.

Hoitotakuusta on ministeriö vuonna 2007 maininnut hoitoon pääsystä muun muassa seuraavaa: ”Jos potilasta ei voida hoitaa määräajassa omassa terveyskeskuksessa tai sairaalassa, hänet on ohjattava hoitoon muualle, toiseen sairaanhoitopiiriin tai yksityiselle sektorille. Potilaalle ei saa aiheutua tästä ylimääräisiä kuluja”.

Käsittämätön juttu, ettei aikoja löytynyt. Tuonpahan asiani kuitenkin lukijoiden tietoon.

Mikä vastuu on hoidon pääsyn estäjällä, jos sydän tilttaa edellä kerrotun asian vuoksi?

Aikaa edelleenkin vailla

Terveyskeskus vastaa

Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksessa noudatetaan ajanvarauksessa terveydenhuoltolakia.

Lain mukaan potilaan tulee saada välittömästi yhteys terveyskeskukseen arkipäivisin virka-aikana. Hoidon tarve pitää arvioida viimeistään kolmantena arkipäivänä potilaan yhteydenotosta. Hoitoon tulee päästä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.

Hoitaja toteuttaa hoidon tarpeen arvioinnin 1–3 päivän sisällä ja ajan kiireettömässä vaivassa saa lääkärille huomattavasti nopeammin kuin laki edellyttää.

Olemme Hyvä vastaanotto- hankkeessa mitanneet hoidon saatavuutta niin kutsutulla T3 ajalla. Mittaus tehdään joka viikon keskiviikkona, ja se kertoo, koska on saatavissa kolmas vapaa kiireetön ajanvarausaika lääkärin vastaanotolle terveysasemalla. Tätä mittaria olemme käyttäneet maaliskuusta 2013 lähtien ja sitä käytetään laajasti Suomen terveyskeskuksissa mittamaan kiireettömän jono pituutta.

Pälkäneen terveysasemalle T3 aika on ollut tämän vuoden puolella 8–14 vuorokautta eli kiireettömän ajan lääkärin vastaanotolle saa keskimäärin 1–2 viikon sisällä.

Pälkäneellä omalääkärit lomailevat, kuten lääkärimme muillakin terveysasemilla. Pääsääntöisesti olemme saaneet sijaislääkäreitä pitkien lomien ja poissaolojen ajaksi, jotta vastaanotot eivät ruuhkautuisi ja pystyisimme turvaamaan palvelut kuntalaisille.  Aina asiakkaamme eivät kuitenkaan halua aikaa sijaislääkärille, vaikka heille aikoja olisi tarjolla. Tämä lisää ruuhkaa vakituisten omalääkäreiden vastaanotolle erityisesti lomien aikaan ja niiden jälkeen.

Toivomme, että pystymme sujuvasti palvelemaan kuntalaisia jatkossakin niin omalääkäreiden, sijaislääkäreiden kuin hoitajien vastaanotoilla sekä kiireettömissä että kiireellisissä asioissa.

 

Sari Mäkinen

johtava ylilääkäri