Kylien piilopalvelut

Kaupan keskittyminen näkyy kylissä. Suuret keskusliikkeet ohjaavat asiakasvirtoja etukorteillaan ja kokoavat ihmiset yhä isompiin jättihalleihin.

Pälkäneen keskustasta on reilun kymmenen vuoden aikana kadonnut monta erikoistavaraliikettä ja perinteistä puotia. Keskustan raitti ei enää anna pitäjästä niin elävää kuvaa kuin vielä hetki sitten.

Luopioisissa, Sahalahdella ja Kuhmalahdella jokaisen menetetyn myymälän ja palvelun merkitys on vielä suurempi.

 

Tyhjenneistä näyteikkunoista huolimatta seudun palveluvarustus on varsin kattava. Muuttaja tai mökkiläinen ei sitä vain tiedä, koska verkosto aukenee vasta vuosien aikana.

Pälkäneellä, Luopioisissa ja Kuhmalahdella on pyritty tekemään palveluvarustusta näkyväksi. Yrittäjät ovat koonneet esitteitä, tauluja ja ostospasseja, jotta kotikylän palvelut löydettäisiin paremmin. Myös netti ja sosiaalinen media on otettu käyttöön.

Esitteissä itsestään kertovien pienyrittäjien lisäksi seudulta löytyy naapuriavuksi laskettavia osaajia. Tekniikan läpikotaisin tunteva mestari lupaa, että ”voinhan mä vilkaista sitä hajonnutta konetta” ja tuo vempaimen seuraavaksi aamuksi uuden veroisena portin pieleen. Elintärkeästä avusta laskutetaan ”kattellaan sitten joskus” -hinnaston mukaan.

 

Pälkäneläisyrittäjät päivittävät täksi kesäksi uudet versiot ostospassista ja palvelukartasta, jotka saivat viime kesänä hyvän vastaanoton.

Palvelukarttaa on koottu mökkilaiturikuvakulmasta: mukaan on koottu kaikki lähipalvelut, joita kesävieras ja mökkiläinen tarvitsee. Ostospassi puolestaan tekee tunnetuksi keskustan kattavaa palveluvalikoimaa.

Yrittäjät päivittävät myös viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn Lomakauden avauksen. Tapahtuma on tänä vuonna kaksipäiväinen ja ohjelmaa on entistä enemmän niin liikkeissä kuin kylänraitillakin.

Myös järjestöt ovat innostuneet mukaan 14.–15.6. vietettävään lomakauden avaukseen. Muun muassa MLL ja hevosharrastajat tekevät tapahtuman yhteydessä toimintaansa tunnetuksi ja järjestävät ohjelmaa lapsille.