Mahdollisuuksia on, mutta niitä ei saada hyödynnettyä

Saavutettavuus ja mainonta. Siinä tuntuivat olevan suurimmat ongelmat, joita nuoret kokevat harrastusmahdollisuuksiin ja vapaa-ajan viettoon liittyvän Kangasalla. Esimerkiksi Facebookin ja Twitterin tapaisia palveluita tulisi kunnassa hyödyntää nykyistä laajemmin nuorten tavoittamiseksi. Näin linjattiin nuoria ja päättäjiä yhteen saattaneessa SAP’14 – Sullon Asiaa Päättäjille -keskustelutilaisuudessa viime viikolla. Tilaisuus paitsi nostatti keskustelua myös istutti osapuolet saman pöydän ääreen pohtimaan pienryhmissä eri aiheita.

Markus Järvinen ei ehtinyt Kuhmalahden nuorisotiloille ennen kuin kunta ehti myydä kirkonkylän vanhan koulun. Vanhempainyhdistykselle ja MLL:lle luovutetut tilan tykötarpeet etsivät nyt uutta kotia, jotta toiminnalla olisi edellytyksiä jatkua vapaaehtoisvoimin.

Kaikki nuorille hyödyllinen tieto koettiin tarpeelliseksi saada kootusti yhteen paikkaan, esimerkiksi kalenterimuotoon kunnan kotisivujen alle. Lisäksi kalenteri – joka voisi sisältää kaikkea aina yhteishaun alkamis- ja päättymisajoista kansalaisopiston kursseihin – voisi pyöriä lukion tai yliopiston tyyliin isoilla näytöillä kouluilla. Nuoret tulisi myös huomioida nykyistä paremmin heti niin sanotussa uuden kuntalaisen infopaketissa.

Nuorten mukaan harrastuspaikkoja olisi hyvä olla ympäri kuntaa, eikä vain keskustan tuntumassa. Sahalahdelta lähetettiin toiveita muun muassa moottorikelkkareitistä, frisbeegolf-radasta ja ratsastuskoulusta.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Tiina Palovuori.

Valtuustossa tehty aloite nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistämisestä liikuntapaikoilla sai esimerkiksi nuorisovaltuuston puheenjohtajalta Tiina Palovuorelta vihreää valoa.

 

Tilaa ja pieniä kohennuksia

Nuorisotilojen nuoret toivoisivat olevan auki jo aiemmin päivällä ja myös viikonloppuisin – vaikka jonkun arki-illan kustannuksella. Esiin nostettiin myös mahdollisuus porrastaa aukioloaikoja eri ikäryhmien mukaan.

Tilojen sijoittamista kouluille, esimerkiksi lukion aulaan, mietittiin siinä missä nuorille suunnattujen tilojen suunnittelemista ulkosallekin.

– Näkötornin voisi antaa nuorten kunnostettavaksi ja käyttöön. Siellä ei naapuri tule häiritsemään, vaikka soittaisi vähän musiikkiakin, heitti pilke silmäkulmassa Alireza Abdali.

Nykyiset nuorisotilat ovat skohtuulliset, joskin uudelleenkalustaminen ja pieni modernisointi nähtäisiin tarpeellisiksi. Linja-autoaseman remontti tuo jossakin vaiheessa eteen uuden paikan etsimisen Linttiksen nuorisotilalle. Nykyistä valtuustosalia ei nuorisotilaksi muuteta, sillä nuorilla on halu olla maan pinnan yläpuolella, ei alapuolella.

Osaan tilaisuudessa esiin nousseista ongelmista ratkaisu on jo löytynyt, ja joissain asioissa kohennukseen riittäisi pienikin investointi. Tällaisia olisivat esimerkiksi välineet liikuntapaikkojen omatoimiseen kunnossapitoon ja älypuhelin, jota hyödyntäen kunnan vapaa-aikapalvelut voisivat tavoittaa ja informoida nuoria sosiaalisen median kautta.

 

Jotkin asiat ovat hyvin, joissakin olisi vielä paljon kehittämistä.