Kulttuuri- ja hyvinvointitori on Kangasalan voimannäyte

Kulttuuri- ja hyvinvointitori järjestetään lauantaina.

Kymmenet tapahtumapisteet levittäytyvät lauantaina Kangasalan pääkirjastolle, torille, valtuustosaliin ja Ainontaloon (Ainontie 6). Viidettä kertaa järjestettävä kulttuuritori on laajempi ja monipuolisempi kuin koskaan aiemmin, sillä tällä kertaa mukana on myös hyvinvointitori.

– Yhdistimme voimamme, sillä kulttuuri osa hyvinvointia, hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen sanoo.

Kello 10–15 keskustassa esittäytyy sellainen runsaudensarvi, ettei kävijä ehdi millään kokea ja kokeilla kaikkea. Muttei ole tarkoituskaan. Lasten kanssa voi suunnata vaikkapa Nukketeatteri Hupilaisen Varjoteatterityöpajalle, Kangasalan Pikkuteatterin Keppitaistelu-työpajalle, vauvojen värikylpyyn ja kouluruokamaistiaisiin sekä käydä katsomassa katkelman Robin Hood -näytelmästä. Ikäihminen puolestaan voi kiertää vaikka koko päivän kulttuuri- ja kansanterveysjärjestöjen lukemattomia esittely-, neuvonta- ja testipisteitä.

Tapahtumapäivässä on mukana 15 kulttuurijärjestöä, kymmenen kansanterveysjärjestöä, apteekit ja toistakymmentä kunnan toimijaa, muun muassa ateriapalvelut, aikuissosiaalityö, kirjasto- ja kulttuuripalvelut, tekninen keskus, varhaiskasvatus, vapaa-aikapalvelut, vanhus- ja vammaispalvelut sekä terveyspalvelut.

Järjestöt ja kunta ovat satsanneet kulttuuri- ja hyvinvointitoriin tosissaan: tarjolla on toiminnallista ohjelmaa, valtavasti asiaa, lukemattomia kilpailuja, silmiä avaavia testejä sekä paljon esitelmiä, tietoiskuja, musiikkia, elokuvia ja näyttelyitä.

Päivän aikana järjestetään myös pyöräretki ja kulttuurisuunnistus. 15 kilometrin opastetulle pyörälenkillä lähdetään kello 10 kirjaston edestä. Taukoa vietetään Liuksialan kartanon kappelilla.

Myös opastettu kiertoajelu lähtee kello 10. Bussilla tehtävän retken kohteina ovat Ainontalo, Liuksialan kappeli, Lepokoti, Villa Armas ja Mobilia.

Kirjastolle on koottu paitsi ohjelmaa, myös teemaa tukevaa materiaalia. Valtaosa päivän tapahtumapisteistä on kävijöille maksuttomia.

 

 

Poimintoja kulttuuri- ja hyvinvointitorin ohjelmasta

klo 10 ja 12 Haaveet-lyhytelokuvaesitys pääkirjaston Harjula-salissa. Lyhytelokuva kertoo neljän kehitysvammaisen nuorten ja heidän ystäviensä unelmista. Kangasalan kehitysvammahuollon työ- ja päivätoimintayksiköt Pähkinäkallio ja SiniWilla yhteistyössä Kangasalan seudun kehitysvammaisten tuki ry:n kanssa, ohjaajana Jarmo Skön

klo 10.30 Reippaita mieskuorolauluja pääkirjaston Kahvila-lehtisalissa. Kangasalan mieslaulajat.

klo 11 Rakkauslauluja ja yhteislauluja pääkirjaston Kahvila-lehtisalissa. Sekakuoro Pikantit.

klo 11 Tasapainojumppa torilla. Kunnan vapaa-aikapalvelut.

klo 11 Rinnakkais- vai alkuperäislääke – mitä väliä sillä on -luento valtuustosalissa. Apteekkari Mikko Unkila Pälkäneen Apteekki.

klo 11 ja 13 Suun terveyden tähden -video pääkirjaston Harjula-salissa. Pikkolan yläkoulun oppilaiden ja suun terveyspalvelujen henkilökunnan yhteistyönä tekemä opetusvideo.

klo 11.30 Katkelma näytelmästä Robin Hood pääkirjaston musiikki- ja taideosastolla. Kangasalan Pikkuteatteri.

klo 11.30 Kangasalan Kansantanssijoiden Minihimpulat ja Filurit-ryhmät esiintyvät torilla.

klo 12 Yhteisötanssiesitys pääkirjaston Kahvila-lehtisalissa. Kehitysvammahuollon ja Sisä-Suomen tanssin aluekeskus.

klo 12 Syö Hyvää, terveyttä ruuasta! -luento valtuustosalissa. Ravitsemussuunnittelija Hilpi Linjama.

klo 12 Liikkuvuus-/keppijumppa torilla. Kunnan vapaa-aikapalvelut.

klo 12.30 Baletti-, jazz-, steppi- ja nykytanssiesityksiä pääkirjaston Kahvila-lehtisalissa. Tampereen Balettiopisto / Kangasalan Balettiopisto.

klo 13 Venyttelyhetki torilla. Kunnan vapaa-aikapalvelut.

klo 13 Kesäinen itsehoito -luento valtuustosalissa. Apteekkari Marja Ritala ja farmasianopiskelija Petrus Miettinen, Kangasalan Apteekki.

klo 13.15 Mimmiliigasta urosjumppaan pääkirjaston Kahvila-lehtisalissa. Kangasalan Naisvoimistelijat.

klo 13.30 Kehitysvammahuollon ja Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen yhteisötanssiesitys torilla.

klo 13.45 Tuolijumppa pääkirjaston Kahvila-lehtisalissa. Palvelukeskus Maijalan ohjaaja Sarianne Roihu.

klo 14 Kangasalan Soittokunta esiintyy torilla.

klo 14.30 Kangasalan 16 mm arkistofilmejä pääkirjaston Harjula-salissa. Poikien kesäleiri 1959. Kangasala rakentaa 1959. Henkiset kilpailut 1960. Kotiseutujuhlan kuvaelmat 1961.