Maanantaimaalareiden kevätnäyttelyssä välittyy tekemisen ilo

Maanantaimaalarit on neljän hengen iloinen harrastajaryhmä, joka kokoontuu nimensä mukaisesti joka maanantai yhdistysnurkassa Luopioisissa. Nyt heidän työnsä tulokset ovat kivunneet Mikkolan Navetan Navettakallerian seinille kaikkien ihailtaviksi. Töistä näkee osaamattomampikin, että nämä naiset eivät suhtaudu taiteen tekemiseen ryppyotsaisesti.

Raija Eskolin, Anu Kauhanen ja Tirppa Ventoniemi ovat harrastaneet maalaamista jo vuosia ja Marjut Heiniö on eläkkeellä oleva ammattitaiteilija. Kun ryhmä kokoontuu, kaikki kuitenkin tukevat toisiaan ja Marjutin ohjausta tarvitaan vain silloin, jos ryhmä ei yhdessä ihmeteltyäänkään keksi, miten pulmatilanteesta löydettäisiin ulospääsy.

– Uskon siihen, että tekijä itse keksii, mihin päin lähtee työtä viemään … tai työ kertoo sen hänelle. Tällainen vapaa työskentelytapa on paljon opettavaisempaa kuin se, että joku ”opettaisi”, miten pitää tehdä. Omien taitojen venyttäminen ja kehittymisen ilo on puolet koko huvista, sanoo Marjut Heiniö.

 

Gnuita vai karibuja?

Katsojalle asti välittyykin vaivattomuus, jolla maanantaimaalarit työskentelevät. Jälki on taitavaa, mutta ei pakotettua. Helposti uskoo, että ryhmällä on hauskaa ja että maanantai-aamupäivä on viikon kohokohta.  Koska naiset ovat työskennelleet yhdessä jo kauan, heidän töissään on yhteisiä piirteitä ja silti jokaisella on oma näkemys ja käden jälki. Näyttelykokonaisuutta tietty sukunäköisyys kuitenkin tukee hienosti.

Avajaisyleisöllä oli hauskaa, kun se yritti arvuutella mitä maalaukset esittävät.  Jokainen näkee työt omalla tavallaan. Jollekin eräässä Marjut Heiniön taulussa vauhdikkaasti kiitävät eläimet ovat gnu-antilooppeja ja maisema on savanni, toinen näkee taulussa karibuja ja tundran auringon viime säteissä, hiukan ennen myrskyä.  Jos taiteilijalta itseltään kysytään, hän sanoo, että kyseessä ovat karvaiset kebabit. Ota näistä sitten selvää.

Maanantaimaalareiden toiminta kuvaa hyvin Navetan ilmapiiriä, joka on suvaitseva ja itseohjautuva, kehuskeli eräs avajaisvieras, eikä liene ollut aivan väärässä. Vain sallivassa, ymmärtävässä ja samanhenkisessä joukossa syntyy näin mahtavaa jälkeä. Katsojalle välittyy hyvä mieli ja positiivisuus.

Ryhmä jatkaa syksyllä ja uusiakin jäseniä otetaan mieluusti vastaan.

Maanantaimaalareiden kevätnäyttely avoinna Mikkolan Navetan Navettakalleriassa toukokuun ajan ti, to ja la klo 10–14. Vapaa pääsy.