Erilaista näkökulmaa kaavoitussuunnitelmiin

Pitkospuita, laavu ja retkeilijöiden huomioimista? Miksikäs ei – projektipäällikkö Sanna Karppisen mukaan saaduista ideoista yritetään ottaa onkeen mahdollisimman paljon.

– Alueen rakentaminen alkaa, kun te olette yläkoulussa. Se kestää 20 vuotta, eli kun se on ihan valmis, te olette yhtä vanhoja kuin minä nyt… eli aika vanhoja.

Vaikka projektipäällikkö Sanna Karppinen ei varmastikaan ole Kangasalan kunnan viranhaltijoista sieltä iäkkäämmästä päästä, koululaisille esitetty vertaus antaa kuitenkin hyvän kuvan Lamminrahkan alueen toteutuksen mittavuudesta. Alueelle on määrä tulla koteja noin 8000 asukkaalle ja tuhat työpaikkaa.

Kymmenien vuosien ja kymmenien miljoonien eurojen kokonaisuudelle haetaan lähtökohtia muualtakin kuin virkamiesten kammioista. Vapun tienoilla Karppinen jalkautui Vatialan koululle, jossa näkemyksiä ja ajatuksia kerättiin koulun oppilailta. Ensimmäisinä olivat asialla kolmas- ja neljäsluokkalaiset, jotka pohtivat, millainen olisi liikkumiseen innostava puisto tai metsä. Karppinen evästi oppilaita pienellä pohdinnalla siitä, mitä kaikkea metsässä tai puistossa voisi vuodenajasta riippuen tehdä ja mitä kaikkea metsässä tai puistossa voisi olla.

”Suunnitelmat liittyvät noihin vihreisiin alueisiin”, koululaisia opastettiin.

Lyhyen alustuksen jälkeen oppilaat palasivat luokkiin ideoimaan ja toteuttamaan visioitaan. Oppilaat askartelivat ryhmissä pienoismalleja samaan tyyliin kuin aikoinaan Pohjan koulun alueen suunnittelutyössä.

Karppinen myöntää, ettei ole helppoa suunnitella aluetta, joka valmistuu vasta vuosikymmenien päästä – maailma ehtii muuttua paljon sen jälkeen, kun suunnitelmapaperit saadaan valmiiksi.

– Joitakin asioita pitää jättää avoimeksi, tai ainakin erilaisia vaihtoehtoja pitää olla paljon. Toisaalta ihan kaikkea ei voi jättää auki.

 

Suunnittelu jatkuu yhdessä

Vatialan kakkosluokkalaiset ovat vapun jälkeen pohtineet liikkumaan innostavaa pihaa. Pitkäjärven yläkoululaiset puolestaan miettivät toukokuussa muun muassa mukavaa koulumatkaa, tulevaisuuden kotia, monipuolista koiraharrastusaluetta ja keskustan rakennusten elävää katutasoa.

– Alue on aika lähellä teidän kouluanne, ja se on syy miksi tulin kyselemään täältä, Karppinen selvitti Vatialan koululla.

”Ulkopuoliseen asiantuntija-apuun” on Lamminrahkan suunnittelussa turvattu jo aiemminkin

Projektipäällikkö Sanna Karppinen seurasi kiinnostuneena, millaisia ideoita Lamminrahkan alueen puistoista ja metsistä Vatialan koulun oppilailla oli esittää.

. Alueen suunnittelun pohjaksi järjestettiin jo kuutisen vuotta sitten aatekilpailu, minkä jälkeen koululaisetkin ovat olleet mukana porjektissa.

Pitkäjärven yläkoululaiset pohtivat viime vuonna, millainen on hyvä elinympäristö ja samalla ideoivat Lamminrahkan keskustaa, pääkatua, nuorten omaa tilaa, koulun piha-aluetta sekä virkistysalueita. Lukiolaiset ovat käsitelleet Lamminrahkan suunnittelua osana maantiedon kursseja.

Sanna Karppisen mukaan yhteistyötä koulujen kanssa on tarkoitus jatkaa koko Lamminrahkan suunnittelun ajan.

Alueen osayleiskaava viimeistellään syksyn aikana ja asemakaavoitus käynnistyy ensi vuonna. Katujen ja muun yhdyskuntateknisen rakentamisen pitäisi alkaa vuonna 2016, ja ensimmäisten asukkaiden on arvioitu pääsevän muuttamaan alueelle 2019. Tuolloin pitäisi myös valmistua Lamminrahkan yhtenäiskoulun.

Lampi, jonka ympärillä oli penkkejä ja erilaisia leikki- ja harrastusmahdollisuuksia, sai hyväksyviä nyökkäyksiä opettajan työpöydän takaa jo ennen työn valmistumista.