Voiton salaisuus oli hauskanpito

Ratsastuksenopettaja Marissa Henttinen toimii KauRat:ry:n kerhojen ohjaajana.

Suomen Ratsastajainliitto tarjosi huhtikuussa ratsastusseuroille liikuntahaasteen eli mahdollisuuden osallistua kisaan, jonka tarkoitus oli kokeilla seurojen normaalitoiminnan ohessa mahdollisimman monia liikuntalajeja yhden kuukauden aikana.

Suureksi yllätykseksi ainakin itselleen voittajaksi selvisi vasta vuosi sitten perustettu Ratsastusseura KauRat ry. eli Kaukkalan ratsastajat, johon kuuluu parikymmentä jäsentä.

KauRat toimii yhteistyössä Luopioisten Ratsastuskeskuksen kanssa, ja sen kerhotoimintaa ohjaa ratsastuksenopettaja Marissa Henttinen. Ensimmäisen vuotensa aikana seura on keskittynyt lasten ja nuorten toimintaan.

– Alueella on paljon ratsastusseuroja, mutta me haluamme erottua sillä, että meillä asiat tehdään alusta asti oikein ja ammattitaitoisen ratsastuksenopettajan johdolla, kertoo Virpi Pennanen, joka toimi liikuntahaaste-kisassa yhteyshenkilönä liittoon päin.

 

Pussihyppelyllä menestykseen

Yhdistys päätti alusta asti, että kisaan ei lähdetä liian ryppyotsaisesti. Lajit olivat enimmäkseen pelejä ja leikkejä, eikä niiden organisointi saanut

Keppariratsastuksessa Susanna Lindholm ja Kirppu (edessä), Bettina Ahonen ja Vipikkä sekä Anni Pennanen ja Ninja. Kuva Marissa Henttinen

tuottaa liikaa vaivaa.

– Lähdimme siitä, että liikuntatuokiot eivät saa vaatia hirveästi välineitä, ettei tulisi turhaa tavaran raahaamista ja järjestelyä. Esimerkiksi pussihyppelyyn maneesissa riittivät välineiksi vanhat hevosten ruokasäkit, joissa hypellen kiersimme tutustumassa ratsastusradan reitteihin. Hoidettiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla, Pennanen nauraa.

Toinen tavoite oli, että liikunnan piti järjestyä kerhokertojen osana, jotta osallistujat olisivat valmiiksi paikalla, eikä tarvitsisi sopia ylimääräisiä aikoja. Se toimikin mainiosti – osallistujia oli mukana viisivuotiaasta noin kuusikymppiseen, ja kaikki olivat innolla mukana leikkimässä peiliä tai väripeiliä, tekemässä loikkaharjoituksia ja milloin mitäkin. Kaikkiaan ehdittiin kuukauden aikana kokeilla yhdeksää eri lajia.

– Uskon, että voitto tuli luovuuden, helppouden ja leikillisyyden kautta. Menestyimme, koska emme yrittäneet tehdä tästä liian vakavaa ja vaativaa juttua. Sen sijaan annoimme itsellemme luvan pitää hauskaa liikkumalla, Virpi Pennanen pohtii.

Hän uskoo, että nyt löydetyillä uusilla liikuntamuodoilla on käyttöä kerhojen toiminnassa jatkossakin, sillä luovuudesta ja leikkien ilosta ei suinkaan aiota luopua.

Suomen Ratsastajainliitto palkitsi voitokkaan seuran Unikulma-tyynyillä, mutta vielä isompi palkinto on näkyvyys, jota nuori seura saa menestyksensä avulla.

– Se saisi mielellään tuoda meille uusia jäseniä, kerhoissa on kyllä tilaa, Pennanen toivoo.