Hämäläiset yhdeksän päivää savolaisten kielikylvyssä

Kukkaloisto, Alppiruusupuisto, Bremen, Keukenhofin tulppaanipuisto, juustola ja puukengät, siinä sanoja joilla matkalaisia houkuteltiin osallistumaan Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen väkeä keväiselle linja-auto retkelle… Kaikki mainitut sanat saivat syvän merkityksen ja täyttymyksen ihmeen 8.–16. huhtikuuta tehdyn matkan aikana.

Matkaa tehtiin kuopiolaisen matkatoimiston laatuisalla bussilla, jota ohjasi varsin lupsakka savolaisen sananrieskan taituri, Pertti. Sanavalmis Riitta-opas oli kuljettajan kanssa samaa heimoa. Sitä hersyvvee, kiäntämistä ja viäntämistä piti ja sai, oikein luvan kanssa makustella ja nauraa.
Uskonpa kaikkien viidenkymmenen mukana olleen kokeneen, että pisimmätkin päivämatkat tuntuivat ilokilometreiltä, varsinkin kun määränpäät olivat enemmän kuin mielenkiintoisia.

Maailmankuva laajeni monessa suhteessa tämän kokemusrikkaan matkan aikana. Kuvien sanotaan kertovan enemmän kuin tuhat sanaa, jotta annetaanpa kuvien puhua omaa pettämätöntä kieltään.

Sinikka Koskinen