Lehdille kyllä, risut ja männynkävyt saavat vielä odottaa

Pälkäneen kunnan teknisen varikon tontilla Kankaanmaalla otetaan jatkossa vastaan puiden lehtiä ja muuta haravointijätettä. Niitä voi tuoda paikalle jätepisteen aukioloaikoina eli maanantaisin kello 14–18 ja lauantaisin kello 9–12. Avaus on vastaus monen pihaansa kuntoon laittavan pälkäneläisen ja kesäasukkaan toiveisiin, sillä aiemmin kunnalla ei ole ollut osoittaa minkäänlaista paikkaa esimerkiksi lehdille.

– Tällä tavalla totta kai haluamme tukea ja kannustaa omatoimisia ihmisiä, kunnan tekninen johtaja Matti Vesava sanoo.

Risuja tai muita raivausjätteitä ei  oteta vastaan. Vesavan toiveissa kuitenkin on, että Pälkäneen Onkkaalan päästä löytyisi jossakin vaiheessa paikka, johon kuntalaiset voisivat tuoda käsiteltäväksi myös oksia, risuja ja mahdollisesti myös ylijäämämaita. Esimerkiksi jokin yksityinen urakoitsijataho voisi hänen mielestään kehittää toimintaa edelleen.

Luopioisissa ollaan jo pari askelta pidemmällä. Jäteaseman yhteydessä on kerätty lehtien ja haravointijätteen lisäksi myös risuja jo vuosikymmenen ajan. Asian laittoi aikoinaan alulle jäteaseman hoitajana toimiva Ari Järvinen, joka koneurakoitsijana toimiessaan alkoi kaivata paikkaa lavakalustolle.

– Vuokrasin tontin tästä, ja siitä se pikkuhiljaa lähti, Järvinen kertoo.

Paikalle tuodaan risuja ja lehtiä paitsi peräkärryillä myös isommilla kulkuneuvoilla – moni kaadettu suuri ongelmapuu päädytään haloiksi pilkkomisen sijaan kuljettamaan tontilta keräyspisteeseen. Järvinen on järjestänyt välillä myös jopa kuljetuspalvelun sitä tarvitseville lähiseudulla. Risut jatkavat matkaansa hakkeena energiakäyttöön tai kompostin seosaineeksi. Lehdet ja muut haravointituotokset käytetään mullan raaka-aineeksi tai lannoitteeksi. Mullistava apuväline mullantuotannossa on olut erikoisvalmisteinen seulakauha, joka kerää talteen kaikki roskat ja kivet yrittämättäkään murskata niitä. Kauha on alun perin suunniteltu sota-alueille esimerkiksi räjähteiden raivaukseen.

Pihapiiristä kertyvät puiden ja pensaiden lehdet sekä risut voidaan ottaa hyötykäyttöön, vaikkapa mullaksi tai hakkeeksi.

Luopioisten jäteasema – ja samalla lehtien ja risujen vastaanotto – on avoinna lauantaisin kello 10–14 ja elokuun loppuun asti myös keskiviikkoisin kello 15–19. Palvelu on kuntalaisille ja kesäasukkaille maksuton sekä Pälkäneellä että Luopioisissa.

– Kuorma kannattaa lajitella hyvin, niin purkaminenkin sujuu helpommin, Järvinen vinkkaa.

Lehtiä tuodaan Luopioisissa vastaanottopisteeseen sesonkiluonteisesti, mutta risua tulee portista tasaisesti ympäri vuoden.