Perintöä vaalimaan

EU-vaalikierrosten kiihtyessä on hyvä muistaa, minkälaista eurooppalaista perintöä suomalaisetkin mepit lähtevät Brysseliin ja Strasbourgiin vaalimaan.

Politiikka syntyi Kreikan saarilla. Siirtyessään Ateenaan mielivalta väheni. Virat täytettiin arpomalla. Äänioikeutta ei tosin ollut muilla kuin vapailla miehillä eli noin kymmenesosalla kansalaisista. Naiset ja orjat olivat syrjässä, ja yleiseen äänioikeuteen tarvittiin 2500 vuotta.

Kaupunkivaltiot olivat kehityksen kärjessä. Ihanteellisin kaupunkivaltio oli ajanlaskumme alussa samanlainen kuin Espoo nyt. Tiiviisti rakennettujen alueitten välissä harrastettiin maanviljelyä. Niin turvattiin ruokahuolto. Sen peruja on EU:n artikla 141, josta Suomen ministeri Jari Koskinen luopui. Aikaisemmin nälänhätä oli yleistä, mutta nyt ei ole hätää. Liha tuodaanBrasiliasta ja omenat Puolasta.

Valtaa tuli Välimerellä jakamaan harvainvaltaa tavoitteleva ryhmä, oligarkit. Espoolaiset voivat olla tyytyväisiä siihen, ettei täällä ole sellaisia Vladimir Putinin kavereita. Heitä voi tavata ainoastaan Helsingissä, Turussa ja Kirkkonummella ja syyspuolella Jokereitten KHL -joukkueen pukuhuoneessa.

Eurooppalainen sivistys on siis lähtöisin Välimeren rannoilta. Kreikkaan ja Italiaan voidaan liittää vielä Foininkia, jossa keksittiin raha. He keksivät sitä kuitenkin liian vähän, sillä nyt rahat ovat Euroopassa lopussa, etenkin Kreikassa, Italiassa ja Foininkian alueella. Edes Beirutin kasino ei tuota enää äkkirikkaita.

 

Espoon äänestäjät saattelevat nyt parhaita tyttöjämme ja poikiamme pätkätöihin Euroopan unioniin. Heitä pitää kuitenkin evästää. Se on nimittäin jäänyt vähiin.

Vielä kuitenkin ehtii. Otan ohjat omiin käsiin.

Alexander Stubb. Jätä Kokoomuksen puheenjohtajapeli kesken ja ohjaa äänestäjäsi puoliksi Paula Risikon ja Jan Vapaavuoren taakse.

Anneli Jäätteenmäki. Kun tohtori Ilkka Herlin on suurin tukijasi, palkitse hänet puhdistamalla Itämeri tai ainakin Suomenlahti.

Liisa Jaakonsaari. Muista että Suomessa on elämää myös Oulun pohjoispuolella.

Olli Rehn. Poista Champions liigan otteluista katsomoiden kokovaatimus, jotta pelejä saataisiin myös Suomeen.

Heidi Hautala. Poista harmaa talous ja veroparatiisit.

Sari Essayah. Muistuta eurooppalaisia, että kävelyssä pitää olla koko ajan toinen jalka maassa.

Nils Thorvalds. Lisää Linux-järjestelmän konekieli EU:n kielivalikoimaan.

Isä Mitro. Muistuta äänestäjiä siitä, että oikea nimesi on Mikko Repo.

Petri Sarvamaa. Vaikuta siihen, että Stubb valitaan Kokoomuksen puheenjohtajaksi. Hänen EU-äänillään varamiespaikka on Sinun.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.