Rautahovin uusi, ehompi elämä

 

Risto Vierikka toivottaa uudet ja vanhat toimijat tervetulleiksi uudistuvalle Rautahoville.

Rautahovin pihamaalla seisoo ryhdikkäänä uusi lipputanko. Vanha, ruostunut tanko siirtyi hyvin palvelleena ja kaikkensa antaneena lipputankojen taivaaseen.

Luopioisten Maamiesseuran omistama Rautahovi on viettänyt pitkään jonkinasteista hiljaiseloa. Toki kunta ja Valkeakoski-opiston kutomopiiri ovat yhä Rautahovin vakivuokraajia, liikuntasalia käyttää rautajärven koulu, ja juhlia ja markkinoitakin paikan päällä järjestetään, mutta rautajärveläisten mukaan talolla olisi tarjota enemmänkin.

– Edellinen sukupolvi on tehnyt talon. Olisi se vaan piru, jos seuraava polvi ei saisi pidettyä taloa kuosissa, Maamiesseuran uusi puheenjohtaja Risto Vierikka toteaa.

Vanhemmiten Vierikka on oppinut arvostamaan vanhaa.

– Nuorena miehenä sitä suurin piirtein kulki vanhan tavaran liikkeessä asenteella, että kauheaa romua. Nyt kun Rautahovilla katselee vanhoja sormipaneeleita tai lautalattiaa, huomaa ajatusten muuttuneen täysin toisiksi.Rautahovin uudistukset tullaan tekemään talon henkeä kunnioittaen.

 

Avustuksia odotellessa

Aktiivisella Rautajärvellä kun ollaan, on Rautahovin elävöittämisprojektiin saatu valjastettua mukaan jos jonkinlaisia kylän toimijoita. Yhdistyksistä Maamiesseuran lisäksi mukana ovat Rautajärven kyläyhdistys, VPK, Luopioisten Sahtiseura ja Rautajärven Mopokerho. Kylän eri yhdistysten edustajista ja puuhahenkilöistä on koottu toimikunta, joka yhdessä suunnittelee ja tausta-talkoojoukkojensa voimin toteuttaa Rautahovilla tarvittavia toimenpiteitä.

Viikko sitten yhdistysten väki talkoili  21 hengen voimin Rautahovilla. Uuden lipputangon lisäksisuoristettiin pihan aita ja siivottiin taloa ylimääräisestä rojusta.

– Turhan tavaran joukosta paljastui esimerkiksi kolme pakastinta. Lisäksi löytyi muutama aarrekin, eli kolme vanhaa Maamiesseuran kylttiä. Ne saavat paikan yläkerran seinältä, Vierikka kertoo.

Seuraavana projektina edessä on eteisen ja kahvilan lattioiden ja seinien maalaus. Sähköremontti sen sijaan on lähes valmis.

Suurempiin uudistuksiin, kuten pahasti hilseilevän ulkoseinän maalaamiseen, ikkunoiden uusimiseen ja rännien asentamiseen pitäisi saada avustuksia.

 

Lentopalloa 1990-luvulla

Remontin lisäksi talon vuokraushinnat ja -käytännöt on pantu  uusiksi. Myös kotisivut ovat työn alla.

– Tarkoitus on tehdä tilojen käyttö ja vuokraaminen asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Talon lisäksi meiltä saa vuokrata tuoleja ja juhla-astioita kotona järjestettäviä juhlia varten.

Maamiesseurantalolla kun ollaan, löytyi siivouksessa talon uumenista aiheeseen liittyvää aineistoa. Kuvassa Jaakko Herrala, Mika Kurkijoki ja Inkeri Lahtua-Oesch

Vierikka muistelee, kuinka hän 1990-luvulla pelasi Rautahovin liikuntasalissa lentopalloa.

– Hyvin sali ajoi asiansa, vaikka se onkin alimittainen virallisiin lentopallopeleihin. Oivallisesti tila sopii vaikkapa sählyn ja sulkapallon pelaamiseen.

Erilaisia juhlia varten Rautahovissa on kaikki tarvittava keittiötä ja astioita myöten.

Vuokrahinnalla juhlia ei ainakaan ole pilattu.

– Näiden meneillään olevien uudistusten tarkoituksena olisi lisätä niitä laatutekijöitäkin, Vierikka toteaa.