Juhliva trubaduuri ei sano ketään vanhaksi

Seppo Hovi, Taina Piira sekä isänsä sotilaspukuun pukeutunut Aimo Kokkola tulkitsivat sota-ajan musiikkia.

Laitikkalalaisen trubaduurin, juontajan, laulajan ja lauluntekijän Aimo Kokkolan 60-vuotissyntymäpäivää juhlittiin musiikin merkeissä sunnuntaina Aitoon Honkalan täpötäydellä alalavalla. Ukkosen jylinä ja kaatosade siivittivät alkuun konsertin, jonka alkupuoliskolla kuultiin muistojen lauluja, musiikkia eri vuosikymmeniltä.

Alussa lavalle astuivat mies ja kitara. Kuultiin Aurinkoon matka vie.

– Olen saanut hyvältä ystävältä viisaan ohjeen, joka kuuluu ’Aimo, lähde aina omalta pohjalta’. Tämä sama ystävä sanoi myös: ’Aimo, älä yritä näyttää nuoremmalta kuin olet’, Aimo Kokkola tarinoi konsertin alussa.

Nämä ohjeet Aimo Kokkolalle oli antanut musiikkineuvos Seppo Hovi, joka juonsi kaksiosaisen konsertin ensimmäisen osan.

 

Muistojen lauluja historiasta

Aimo Kokkola pääsi myös tutkimaan reissumiehen repun ja naisen käsilaukun sisältöä.

Alkupuoliskolla nähtiin kavalkadi Suomen musiikillisesta historiasta vuodesta 1912 1960-luvulle asti. Seppo Hovi totesi sateen häiritsevän akustiikkaa, mutta eteenpäin mentiin silti.

– Savonlinnan oopperajuhlilla esitys keskeytettäisiin tällä kelillä, Hovi kertoi.

Nyt ei keskeytetty, vaan kuultiin tunnelmia niin 20- ja 30-luvun kuin sota-ajan ja sodan jälkeisen Suomen musiikkimaailmasta. Näitä tulkitsivat Aimo Kokkola itse sekä oopperalaulaja Taina Piira Seppo Hovin säestyksellä.

Musiikkimaailman historiaa siivittivät Aimo Kokkolan pojan Simo Kokkolan valkokankaalle heijastamat, aiheisiin liittyvät valokuvat.

Aimo Kokkola on kiertänyt esiintyjänä ja juontajana niin harjannostajaiset kuin kappelitkin, peijaisista siunaustilaisuuksiin.

– Juontokeikoilla nimet, tittelit ja aikataulut on tiedettävä. Sen lisäksi on tiedettävä mistä ei saa puhua. Syntymäpäivillä ei päivänsankaria saa koskaan sanoa vanhaksi, Kokkola kertoi esiintymistään.

 

Isän sotilaspuvusta omaan vihkipukuun

Vuosikymmenten vaihtuessa vaihtuivat myös Aimo Kokkolan asut lavalla. Mutta kyse ei ollut vaihtelun halusta tai showsta, vaan vaatekappaleilla oli syvempi merkitys. Kokkola esiintyi muun muassa isänsä sotilaspuvussa ja omassa vihkipuvussaan esittäessään Akselin ja Elinan häävalssiin Taina Piiran kanssa.

Kokkola pääsi myös tutkimaan reissumiehen repun sisältöä sekä naisen käsilaukkua, josta kuulemma löytyi naisen koko tunteiden kirjo.

Konsertin ensimmäisen puoliskon lopussa sadekin taukosi ja vieraat pääsivät kahvittelemaan Honkalan pihalle.

Hengellistä musiikkia

Uuden levyn kappaleita Aimo Kokkolan kanssa tulkitsivat hänen poikansa Lauri ja Jarmo Kokkola sekä Jenna Kirjonen.

Tauon jälkeen lavalle Aimo Kokkolan lisäksi nousivat lavalle nousivat Aimon pojat Lauri ja Jarmo Kokkola sekä esikoispojan Tuomaksen tuleva vaimo Jenna Kirjonen. Konsertin toinen puolikas sisälsi hengellistä musiikkia uudelta levyltä.

– Uudelle levylle pyrittiin valitsemaan kappaleita, joita ei olisi jo joka paikassa kuultu, Aimo Kokkola kertoi.

Kokkolan 50-vuotispäivää juhlittiin kymmenen vuotta sitten Pälkäneen kirkossa ja yksi silloinkin kuultu kappale kuultiin myös nyt, Jukka Salmisen Saviruukku. Kyseinen kappale päätyi uudelle levyllekin.

Konsertissa julkaistu uusi levy kantaa samaa nimeä konsertin kanssa: Puolitiehen vastaan. Tämänkin ajatuksen Aimo Kokkola on saanut ystävän puheita kuuntelemalla.

Hän muistuttikin siitä, kuinka meidän tulisi tulla toisiamme aina puolitiehen vastaan.

– Unelmoikaa, älkääkä nujertako toistenne unelmia, päivänsankari rohkaisi yleisöään.

Seppo Hovi ja Taina Piira esittivät sävelmiä Suomen musiikkihistorian eri vuosikymmeniltä.