Samuraiden hengessä Pohtiolammella ja Vehoniemessä

Yli 800 vuotta vanha samurai-seremonia on hyvin suosittu Japanissa. Kuva: M. Moriyama

Loppuviikosta Kangasalla pääsee tutustumaan japanilaisen samuraikulttuurin tee- ja ratsastusseremonioihin. Helatorstaina kello 15 ratsastavat Yabusame-samurait esittävät taitojaan Pohtiolammen ratsastuskentällä. Yli 800 vuotta vanhassa seremoniassa samurait ampuvat jousella liikkuvien hevosten selästä maaleihin. Avoimet harjoitukset järjestetään torstaina 29.5. kello 15 ja perjantaina kello 13.

Kangasalan harjoitusnäytökseen osallistuu yhteensä 15 hengen ryhmä. Samurait käyttävät seremoniassa paikallisia hevosia, joita on harjoitettu näytöstä varten. Viiden samurain muodostama ryhmä on osa Suomeen saapuvaa 120 hengen joukkoa, joka esiintyy Spirit of Samurai 2014 Helsinki -tapahtumassa samana viikonloppuna.

Ennen helatorstain ratsastusnäytöstä yleisö voi osallistua tai seurata 500 vuotta vanhaa teeseremoniaa Vehoniemen näkötornilla kello 13. Seremoniassa suomalaisen Urasenke-teekoulun koulutetut mestarit tarjoavat sadalle ensimmäiselle teetä teetaiteen menoin. Juoma tarjoillaan tietyin liikkein, joihin vaikuttavat muun muassa paikka, sää ja vuodenajat. Torstain teeseremoniaan osallistuu myös Japanin Suomen suurlähettiläs Kenji Shinoda.

Sekä Kangasalan että Helsingin Spirit of Samurai -tapahtumien tuottajana toimii kangasalalainen Heikki Mäenpää. Esitykset ovat osa Suomen ja Japanin kulttuurivaihtoa.