Nuijanmäen tori tuo meininkiä Onkkaalaan

Noora Rosberg (oikealla) ja Heli Rapatti ideoivat yhdessä Nuijanmäen Torin.

Joskus sattuu niin, että sama ajatus syttyy lähes samaan aikaan kahden eri ihmisen päässä. Näin kävi Noora Rosbergille ja Heli Rapatille. Sen mystisempiä ­ tai ”mentalistisempia”  merkityksiä naiset eivät kuitenkaan hetkelle anna.

– Kahdelle samanhenkiselle ihmiselle saattaa joskus käydä niin, että kellot kilkattavat samaan aikaan, Keltaisen Talon emäntä Heli Rapatti toteaa.

Rautalankaisia koriste-esineitä valmistavan Spirraalin yrittäjä Noora Rosberg nykäisi Keltaisen Talon avajaisissa Rapattia hihasta. Hän oli pitkään pohtinut, että Onkkaalaan tulisi saada samantyyppinen, värikäs ja eläväinen tori kuin Luopioisissa. Tovin Rosberg selvitti Rapatille ajatuksiaan, kun Heli sanoi, että hän oli miettinyt samaa asiaa.

– Minut on äärimmäisen helppo houkutella mukaan tapahtumiin. Vaikeampi on huomata, koska niitä on riittävästi, Rapatti naurahtaa.

 

Keltaisella talolla saattaa myös tavata Vickanin.

Yhdistys Onkkaalaa kehittämään

Energiasta, innosta ja aikaansaavuudesta tehdyt naiset tarttuivat heti ideaan, ja ryhtyivät siirtämään sitä käytännön tasolle. Päätettiin, että tänä kesänä järjestettäisiin kolme tuottajatorityyliin toimivaa tapahtumaa. Torit pidetään keltaisen Talon pihapiirissä, ja myyntikojut myyjät tuovat paikan päälle itse.

Toreilla myydään pääasiassa käsitöitä ja pälkäneläisten tuottajien tuotteita. Lapsille on luvassa satuhetki.

Toki Rosberg itsekin pystyttää kojun paikan päälle.

– Tämän hetken ”hittituote” on vauvanpyykkinarukortti. Sitä on mennyt paljon. Kortit ovat muutoinkin uusi tuote Spirraalissa. Yhdistän niissä rautalankaa ja piirtämistä, Rosberg kertoo.

Toritapahtumien kimaran päättää elokuun 17. päivän elotori. Paikallisten tuottajien ohella tervetulleiksi toivotetaan myös kotipuutarhurit, esimerkiksi marjanmyyjät.

Nuijanmäen torista ollaan tekemässä jokavuotista perinnettä. Paraikaa perustetaan myös Nuijanmäen yhdistystä, jonka tarkoitus on kehittää ja elävöittää Onkkaalaa. Toritapahtumien lisäksi yhdistys voi järjestää jatkossa jos jonkinlaista tapahtumaa konserteista lasten juhliin.

– Juuri tällaisen menon ja eläväisen kylän vuoksi minä aikoinaan Onkkaalaan muutinkin. Kiva saada kylää kehittävää toimintaa ja tapahtumia tänne keskustan alueelle, Rosberg iloitsee.

 

Pälkäneen Tapa(k)set.

Pälkäneläiset tapakset pöytään

Niin ikään Keltaisen Talon kesästä on tulossa värikäs. Asiakkaiden makunystyröitä kutkuttamaan Heli Rapatti on kehitellyt pälkäneläisestä lähiruoasta tapas-lautasen, joka tunnetaan nimellä Pälkäneen tapa(k)set. Lautaselta löytyy Penttilän tilan perunatortillaa ja saksalaistyyppistä Leberkäse-vuokamakkaraa, Katajanlihan palvikinkkua ja Heikkilän juustolan leipäjuustoa sekä Uotilan perunalimppua. Lähiruokaan on vain yksi poikkeama: pieni kimpale saksalaista Leberkäse-juustoa.

Rapatin omaa reseptiikkaa lautasella edustavat vuohenjuustonokkosmunakas, tsatsiki, nokkospesto ja voikukannupuista valmistetut kaprikset. Lisukkeet vaihtelevat hieman eri kerroilla.

Inspiraation villivihannesten käyttöön Rapatti sai Laitikkalassa järjestetyltä villivihanneskurssilta.

– Ihailen suuresti Laitikkalaa ja sen Makukylää, Rapatti sanoo.

Keltaisen Talon kävijöitä kesällä piristävät myös kanat.

– Piharakennusta siivotaan ja katsotaan voisiko johonkin huoneeseen kunnostaa pienen tipulan. Voi olla, että kanat ilahduttavat vieraita vasta seuraavana kesänä. Kanat ovat paljon fiksumpia eläimiä kuin moni ajatteleekaan. Niiden puuhailua on mukava seurailla, Rapatti sanoo.

 

 

Nuijanmäen tori Keltaisen Talon pihapiirissä 15.6., 13.7 ja 17.8 kello 12–­16. Ilmoittautumiset:  info@keltainentalo.finoorarosberg@msn.com