Koripallojaoston markkinoilla riitti myyjiä

Viime sunnuntaina Luja-Lukko järjesti vuotuisat markkinansa. Edellisvuosien tapaan sunnuntain markkinoista vastasi koripallojaosto. Jaostolle toiminnasta saatavat tulot ovat tärkeitä, sillä nettikaupan ja markkinoiden lisäksi yhdistys ei harjoita tämänkaltaista toimintaa.

– Meillä ei ole muita tapahtumia. Tämä päätös linjattiin silloisen puheenjohtajan toimesta vuosia sitten. Emme halua suunnata panostamme toiminnastamme rahan keruuseen. Urheiluhan tässä on tärkeintä, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Ketola.

Markkinoiden tuotot menevät suoraan Luja-Lukon koripallojaostolle. Ketolan mukaan kuitenkaan ero koripallojaoston ja muiden yhdistyksen jaostojen rahallisen tilanteen välillä ei ole huomattava.

– Kaikkien jaostojen toiminta on niiden itsensä näköistä.  Aiemmin markkinoiden järjestäminen kiersi jaostojen välillä, mutta viimeiset 15 vuotta markkinat ovat olleet koripalloilijoiden hallussa.

Luja-Lukon markkinoilla omaa kojuaan pitivät myös joukkueet.

Myyjiä riittämiin – kävijöitä vähemmän

Ketola kertoo, että sunnuntaisten markkinoiden kävijämäärä ei yltänyt toivottuun määrään. Markkinoiden vaisun vetävyyden syyksi Ketola epäilee helatorstaita ja sen myötä mökille menneitä potentiaalisia markkinavieraita. Sunnuntain koleassa säässäkään ei ollut hurraamista. Kävijämäärät kuitenkin ylittivät edellisvuoden.

Myyjiä tapahtumassa oli 50, eli vähän enemmän kuin edellisvuonna. Markkinoita edeltävänä päivänä kaikki myyntipaikat oli myyty.

Loppujen lopuksi paikalle myyjistä tuli 40. Tunti ennen markkinoiden alkua tyhjinä olevat paikat myytiin halukkaille. Tyhjäksi jäi vain kolme. Järjestäjät ovat tyytyväisiä tulokseen.

Muikkuja, karkkeja ja käsityötä

Myyjinä toimivat niin yksityishenkilöt kuin firmatkin, eikä myytävien ei tarvitse liittyä suoranaisesti urheiluun. Myynnissä oli esimerkiksi elintarvikkeita ja käsitöitä.

Markkinoille ei järjestetty erillistä toimintaa esimerkiksi kilpailuiden muodossa. Ketolan mukaan kuitenkin tällainen on mahdollista yksittäisten markkinamyyjien toimesta, jos he haluavat.

– Se on ihan resurssikysymys, miksi Luja-Lukko ei ole lähtenyt tällaiseen mukaan.

Neljällä Luja-Lukon joukkueella oli markkinoilla oma kojunsa. Tapahtumaa järjestämässä mukana olivat vanhemmat ja yhdistyksen työntekijät.

– Aika pitkä päivä tuollainen on, Ketola kertoo. Tulin paikalle puoli kuudelta ja lähdin samoihin aikoihin illalla. Minä ja koripallojaoston Antero Kortetjärvi vastasimme tapahtuman järjestelystä loppusiivouksineen.

Suomen idyllisin tori

Luja-Lukon markkinoiden ehdoton valtti on sen sijainti.

– Monet ovat sanoneet, että meillä on ehdottomasti Suomen idyllisin tori. Torimaisuus on Vilpolan kentästä kaukana, sillä se on metsän laidalla ja kojujen väleissä on puita, Ketola sanoo.

Vilpolan kenttä on yhdistyksen markkinapaikkana vakio, eikä siitä aiota luopua. Vilpolan kentällä on markkinat järjestetty jo 45 kertaa.