Katso taivaalle, äläkä luuriin

Ei viikon päästä keskiviikkona kannata lähteä kesäteatteriin, koska kolmen aikaan alkaa 45-prosenttisella todennäköisyydellä sade. Sen sijaan ensi viikon perjantaina voisi mennä melomaan, sillä päivällä tuulee etelästä neljä metriä sekunnissa, ilmankosteus on 35 prosenttia ja lämpötila 22 astetta.

Ei paraskaan supertietokoneen äärellä istuva meteorologi oikeasti voi tietää tunnin, asteen ja kosteusprosentin tarkkuudella, millainen keli on yli viikon kuluttua. Mutta nämä tunnin tarkat täsmäsäätiedot ohjailevat arkeamme. Ne saa helposti sekä tietokoneen että puhelimen ruudulle, ja niitä selataan ahkerasti kalenterin rinnalla. Niiden perusteella suunnitellaan menemisiä ja tulemisia.

 

Suomalainen kesäsää on yleensä vaihtelevaa. Pilvet, tuulet, sateet ja paisteet seuraavat toisiaan. Sääolot ovat myös varsin paikallisia. Sadekuurot kiertävät usein Pälkäneen ja Kangasalan, koska ne sijaitsevat suurten vesien välisillä kannaksilla. Sen sijaan muutaman kilometrin päässä voi tulla vettä taivaan täydeltä. Ja Laitikkalassa rakeita.

Onkkaalan VPK:n juhlakävijät tietävät, että heinäkuisen aamupäivän sade kuivuu yleensä marssiin, viimeistään juhlaan mennessä. Paahtavalla säällä keli voi vaihtua nopeasti äärestä laitaan.

Sekä Suomen kesään että talveen mahtuu parin viikon jakso, jolloin vallitseva säätyyppi jää päälle. Jokseenkin joka kesä on pari viikkoa hellettä ja talvella samanlainen pakkasjakso.

 

Paahtava paiste tekee laiskaksi, eikä edes kala liiku. Liian hyvä keli karkottaa kävijät kesätapahtumista.

Tapahtumanjärjestäjän ihannekeli on pilvipouta. Silloin ihmiset eivät jää laitureille lekottelemaan, vaan kaipaavat aktiviteettia.

Kesken tapahtuman alkava kesäsade ei haittaa ketään. Jos mukana ei ole sateenvarjoa, niin kuuron kastelemat vaatteet kuivuvat nopeasti. Sen sijaan juuri ennen tapahtumaa tuleva sade saa monet viime hetken lähtijät pysymään kotona.

 

Elämä on siirtynyt tasalämpöisiin tiloihin katon alle, suojaan sateelta ja tuulelta. Asumme, kuljemme ja työskentelemme tiloissa, joita lämmitetään talvella ja jäähdytetään kesällä.

Kelit eivät ole koskaan ennen vaikuttaneet ihmisten elämään yhtä vähän kuin nykyisin. Eikä sää ole ikinä ennen ollut yhtä seurattu uutinen kuin nykyisin.

Lööpit kirkuvat, jos sataa, paistaa tai tuulee. Uutisissa varoitetaan kylmästä, kuumasta, lumisateesta ja auringonpaisteesta.

Jos edessä on juhlapyhä tai lomajakso, sää on aina iso uutinen. Tiedämme vähintään viikko etukäteen, millaisen kelin saamme  valmistujaisjuhliin, juhannukseksi, lomakaudelle, festareille, kuninkuusraveihin tai Jukolan viestiin.

Jokaiseen uutiseen reagoiva ehtii hankkia paljon sadekatoksia, pressuja, kiinnitysköysiä ja aurinkosuojia.

 

Toki tapahtuman kävijä ja järjestäjä hyötyykin nykytekniikasta. Jos liikkeellä on tavanomaisia sadepilviä, sadetutka kertoo hämmästyttävällä tarkkuudella, koska pisarointi alkaa. Sen mukaan voi säätää ohjelmaa ja varustusta.

Moni luottaa kuitenkin edelleen vanhoihin taikakaluihin, kuten sateenvarjoon ja pyykkinaruun. Poutakelit voi varmistaa helposti varaamalla mukaansa sateenvarjon. Kuivuuteen taas saa helpotusta ripustamalla pyykit ulos kuivumaan. Se katkaisee pitkän poutakauden lähes samalla varmuudella kuin kattoremontti.

 

 

 

Kesäkelit

Tapahtumanjärjestäjän ihannekeli on pilvipouta. Silloin ihmiset eivät jää laitureille lekottelemaan, vaan kaipaavat aktiviteettia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?