Kesätorin tunnelma on omaa luokkaansa

 

Erika Läärä nimeää mansikat yhdeksi kesätorin suosikkituotteeksi.

Erika Läärän kesään on kuulunut Niitty-Seppälän kesätorin tunnelmasta nauttiminen koko hänen ikänsä. Niin kauan kuin hän muistaa, on siellä on kesäisin käyty ostoksilla, katselemassa kotieläinpihan eläimiä ja viettämässä mukavaa kesäpäivää.

Pälkäneellä koko lapsuutensa ja nuoruutensa asuneen Läärän tie vei varttumisen myötä maailmalle, mutta kesät Pälkäneellä houkuttelevat edelleen. Hän tarttui tilaisuuteen, kun vuonna 2011 tarjoutui mahdollisuus päästä töihin kesätorille.

– Saa tehdä töitä ulkona asiakkaiden parissa, mikäpä sen parempaa. Olin aikaisemminkin tehnyt asiakaspalvelutöitä. Ihmiset kesätorilla ovat hyväntuulisia, onhan kesä ja monilla loma. Siellä käy paljon kesämökkiläisiä, Erika Läärä hehkuttaa kesätorin ihanuutta.

Tori on tänä vuonna avoinna 13. kesäkuuta alkaen. Sen valikoimiin tulee tuoreita vihanneksia ja marjoja suoraan pellolta ja kasvihuoneista sitä mukaa kun sadot kypsyvät. Torilta saa myös erilaisia kesäkukkia, oman leipomon leipää sekä muiden lähituottajien tuotteita.

– Joskus asiakkaat erikseen varmistavat, että ovathan kaikki tuotteet kotimaisia. Ne ovat niin lähiruokaa kuin voi olla, Läärä aina vakuuttaa asiakkaille.

 

Uudet perunat kuuluvat kesään

Kesätorilla tänäkin vuonna työskentelevä Erika nimeää mansikat ehkä tilan suosikkituotteeksi. Myös uutta perunaa ja herneitä ostetaan paljon.

– Itselleni Siikli-peruna kuuluu ehdottomasti kesään. Aivan huippua kun saa tuoreita vihanneksia suoraan pellolta. Sipulin ystävänä pidän erityisesti yhdestä tietystä sipulilajikkeesta.

Mansikoitakin on usein myynnissä muutamaa eri lajiketta. Läärä kutsuu laadunvalvonnaksi sitä, että hän tietää mitä myy.

– Mansikoita tulee töissä maisteltua jo siksi, että osaan kertoa asiakkaille mikä lajike sopii mihinkin käyttötarkoitukseen. Toki he saavat myös itse maistaa marjoja ennen ostopäätöstä.

Töissä mansikkakiintiö tuleekin sen verran täyteen, että kotona punaista herkkua ei tule enää juuri niin syötyä.

Erika Läärä työskentelee pääasiassa kesätorin kassalla, joskus tarvittaessa pakkaamossa sekä myymälässä. Työ kassalla on usein hektistä, mutta moni asiakas haluaa silti vaihtaa muutaman sanan.

– Kaikki asiakkaat eivät halua rupatella vaan vain suorittaa ostoksensa. Vaatii silmää nähdä, kuka haluaa jutella. Vakiasiakkaat usein tykkäävät vaihtaa kuulumisia.

 

Mansikan itsepoiminta suosittua

Tilalla käy paljon lapsiperheitä viettämässä aikaa. Erikakin kehuu tilan miljöötä ja ilmapiiriä ihanaksi. Myös työkaverit ovat mukavia.

Ulkomaisetkin turistit ovat löytäneet Niitty-Seppälän tilan. Kassalla on saanut palvella niin englanniksi, ruotsiksi, saksaksi kuin ranskaksikin. Turistit ilahtuvat, kun heitä palvelee heidän omalla kielellään, vaikka kieli ei täysin olisikaan hallussa.

Tilalle tulee kotimaisia ostajia kauempaakin esimerkiksi marjaostoksille. Mansikan itsepoiminta-aikaan on erityisen vilkasta.

Lapsille tilalla on kotieläinpihan lisäksi Peikkoluola, leikkipaikka ja lasten luontopolku.

Tilan kahvila ja eläinpiha avaavat ovensa juhannusviikolla keskiviikkona 18. kesäkuuta.

 

Kasvihuonevadelma tämän kesän uutuus

Niitty-Seppälässä kokeillaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa kasvihuonevadelmaa. Kasvamassa on 1 100 tainta, jotka istutettiin maaliskuun loppupuolella.

Tilan isäntä Jukka Kittilä kertoo kasvihuonevadelmalla olevan paljon hyviä puolia.

– Nämä tuottavat isokokoista marjaa, joka säilyy hyvin. Se ei lässähdä heti vaan pysyy myyntikuntoisena neljäkin vuorokautta. Tämä on yksivuotinen lajike, joten se tuottaa sadon vain kerran. Näin ei ole talvituhojen vaaraa, eikä tautejakaan esiinny niin paljon kuin avomaan vadelmalla.

Kittilän mukaan monissa maissa vadelmaa kasvatetaan pääosin kasvihuoneissa, ja viljelytapa on pikkuhiljaa rantautumassa Suomeenkin. Tulevan sadon määrä jää nähtäväksi, mutta toiveissa on, että vadelmasta tulisi noin2 200 litransato.

Ensimmäisiä vadelmia päästään poimimaan jo kesäkuussa, eli sato tulee aikaisemmin kuin avomaan vadelmalla.

 

Kasvihuonevadelmia kasvatetaan isoissa kasvihuoneissa.