Makukylässä herkutellaan lähiruoalla

Suttisen tilalla kokeillaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa kasvihuonevadelman viljelyä.

Laitikkalan kylä Pälkäneellä on makujen aarreaitta. Alueella tuotetaan muun muassa lihaa, juustoa, viljaa ja erilaisia vihanneksia. Makukylä tarjoaa paikallisilta tuottajilta saaduista aineksista herkullisia menuita esimerkiksi Rönnvikin viinitilalla ja Villa Hepolahdessa.
Sydän-Hämeen Lehti kävi tällä kertaa tutustumassa ruoan alkulähteisiin Suttisen marja- ja vihannestilalla, jossa toukotyöt ovat kiivaimmillaan.
Tilan isäntä Simo Laakso sanoo, että lumettoman talven jäljiltä tilalla pelättiin pelloilla tapahtuneen tuhoja, mutta vahingot jäivät jopa vähäisemmiksi kuin edellisenä vuonna. Harson alla kasvava mansikka kukki jo toukokuun loppupuolella. Satoa odotellaan kesäkuun puolen main tietämissä. Mansikkaa kasvaa tilalla noin kymmenen hehtaarin alueella.
Tilalla ovat tänä vuonna uutuutena kasvihuonevadelmat. Niistä odotellaan satoa juhannuksen tienoilla, kun muuten vadelman satokausi alkaa yleensä heinäkuun puolessa välissä.
Tila on perinteinen tuotantotila, mutta aikaansa seuraavilla maatiloilla puhaltavat uudet tuulet. Näin Suttisenkin tilalla.
– Teemme yhteistyötä paikallisen ProAgrian kanssa. He seuraavat peltojen tuholaistilannetta, ja teemme tuholaistorjuntoja havaintojen mukaan. Lisäksi saamme ProAgriasta neuvoja muun muassa tihkukastelun ja -lannoituksen toteuttamisessa, Laakso kertoo.

Yhteistyötä muiden viljelijöiden kanssa

Tilalla hyödynnetään muutenkin luonnonmukaisia keinoja sadon parantamiseksi. Mehiläispesistä saadaan kasveille pölyttäjiä. Alueella myös harrastetaan paljon maanvaihtoa, eli tilalliset viljelevät toistensa mailla.
– Täällä on kova kysyntä viljelysmaasta. Teemme muiden tilojen kanssa yhteistyötä niin, että saamme toteutettua viljelykiertoa tehokkaasti. Näin maa ei väsy, Laakso selittää.
Hän on pitänyt tilaa noin 25 vuoden ajan puolisonsa Erja Rissasen kanssa. Tilalla on pitkä historia, ja siitä löytyy merkintöjä 1500-luvulta lähtien.
Mansikan ja vadelman lisäksi Suttisella tuotetaan muun muassa kerä- ja ruusukaalia, avomaankurkkua ja maissia. Loppukesäksi on taas tulossa lapsille maissilabyrintti, jossa pääsee seikkailemaan maissipellossa.

Apua Moldovasta asti

Tilan marjamyymälässä työskentelee toistakymmentä nuorta Laitikkalasta ja muista lähikylistä. Peltotyöt sen sijaan hoituvat pääasiassa ulkomaisen työvoiman avustamana. Kesällä pelloilla paiskii hommia 60–70 poimijaa.
Työntekijöitä on esimerkiksi Ukrainasta, Moldovasta ja Latviasta.
Andrei Soltan on tilalla jo viidettä kesää. Moldovalainen hymyilee, että hän pitää kovasti töistä Suttisen tilalla. Ja mikäpä on miehellä hommia paiskiessa, kun ukrainalainen tyttöystäväkin löytyi viime kesänä samoilta pelloilta ja on kohta taas tulossa tilalle töihin.
– Palkka Suomessa on noin viisinkertainen Moldovaan verrattuna. Lisäksi siellä on huono työtilanne, Soltan selittää syitä Suomessa työskentelylle.
Hän nauttii Suomen kesästä, saunomisesta ja uimisesta. Kalassakin tulee käytyä. Tila on järjestänyt majoituksen ulkomaisille työntekijöilleen, joten puitteet ovat kunnossa.
Osalle kausityöntekijöistä riittää töitä pitkälle syksyyn ruusukaalin sadonkorjuun ja pakkaamisen parissa. Andreikin viettää tilalla pitkän kesän, ja tienestien avulla hän pärjää Moldovassa seuraavan talven ennen uutta satokautta.

 

Rönnvikin päivällinen

Heikkilän leipäjuustolla höystetty vihersalaatti ja talon oma salaattikastike
Sillihyytelö
Valkosipulinen porkkanasalaatti
Rönnvikin pasta-broilerisalaatti
Keitetyt perunat ja vehnäjyvät
Possunfile-juurespata
Lämpimät kausikasvikset
Rönnvikissä leivotut leivät (saaristolaisleipä ja rievä) ja levite
Kahvi ja marjainen jälkiruoka

Menu sisältää ruokajuomat (vesi, viinimarjamehu ja kotikalja) sekä leivät ja levitteet. Ravintolassa on tarjolla tilan viinejä, liköörejä sekä muita tuotteita.

 

Villa Hepolahden makukylän päivällinen

Alkuruoka:
Laitikkalan tapakset, sisältää Katajan palvia ja makkaraa, Heikkilän tilan juustoa, juotava Hepolahden salaattishotti Suttisen tilan tuotteista sekä Berit Kukon saaristolaisleipää ja graavikalamoussea.

Pääruoka:
Hunajalla hunnutettua Heikkilän tilan pitojuustoa, marinoituja punajuuria, pitkään haudutettua possunniskaa, veneperunoita ja metsäsienikastiketta.

Jälkiruoka
Mustikkakukkoa ja vaniljakastiketta sekä kahvi tai tee.