Tuomo vastaa kasvikysymyksiin

 

Sydän-Hämeen Lehden viimeisessä numerossa esiteltiin Kysy Tuomolta kasveista -palsta.   Nyt lukijat saavat vastaukset ensimmäisiin kysymyksiin.

 

Lukija kysyy: Mikähän kasvi tämä mahtaa olla, voisiko olla ukontulikukka? Voiko sitä siirtää pois pihatöiden ja kaivurin tieltä? 

Tuomo vastaa: Kyseessä on todellakin ukontulikukan lehtiruusuke. Kasvi tekee tuon ruusukkeen kesän aikana ja seuraavana kesänä se sitten kasvaa jopa parin metrin korkuiseksi keltakukkaiseksi kasviksi. Sitä tavataan asutuksen läheisyydestä ja monesti se hyötyy juuri pihan muokkauksesta, kun taimia nousee siemenpankista esiin.

Jos sen haluaa siirtää toiseen paikkaan, tulee ottaa tarpeeksi suuri paakku ja syvältä. Sitten on syytä suojata kasvi suoralta auringonvalolta ensimmäisten päivien ajan ja kastella hyvin. Saattaa onnistua, tosin en ole itse koskaan kokeillut. Kaivuutöissä saattaa nousta muitakin outoja kasveja esiin, kuten hullukaali, vanha rohdos.

Lukija kysyy: Kysyisin peltokierrosta, jota kasvaa entisen kasvimaan paikalla. Kuinka sitä voisi siirtää uudistalon pihaan? Sitä ei tahdo löytää näin keväällä, vasta kun se alkaa kukkia.

Tuomo vastaa: Peltokierto on täällä suuri harvinaisuus ja on hienoa, että se jonkun talon pihapiirissä vielä elää. Niin Pälkäneeltä kuin Kangasalaltakin löytyy enää vain muutama kasvupaikka. Lähin runsaampi alue on Hämeenlinnassa.

Peltokiertoa ei pidä sotkea pahaan rikkaruohoon isokiertoon, joka on vallannut kasvutilaa niin puutarhoista kuin pientareiltakin. Peltokierron siirtäminen onnistunee samalla tavalla kuin tulikukankin. Kannattaa kuitenkin jättää vanhallekin paikalle kasvustoa jos mahdollista. Saattaahan käydä, ettei siirto onnistukaan. Koska kasvi on harvinaisuus, niin mielellään näkisi sen suojeltuna ja elinvoimaisena alkuperäiselläkin kasvupaikallaan.

Lisää tietoa kysytyistä kasveista löytyy kasvisivuiltani (www.luopioistenkasvisto.fi).

Viikon kasvi

Tuomo Kuitusen blogissa (http://luopioistenkasvisto.fi/blogi/) on tänä vuonna ollut sarja nimeltä Viikon kasvi. Kuitunen valitsee siihen sopivan kukan, puun, pensaan, heinän tai saran sen mukaan miten se on löydettävissä. Tämän viikon kasvi on kullero.

– Monet tuntevat sen Lapista, jossa se on yleinen puronvarsien ja tunturikankaiden kasvi. Täällä etelämpää sitä löytyy vähemmän. Pirkanmaan alueella sen kasvupaikat ovat täällä kaakkoisosissa maakuntaa Kukkia-järven itäpuolella. Pitäkääpä silmät auki. Se kukkii paraikaa, Kuitunen mainitsee.

 

Kysy Tuomolta kasveista -palstalla kasviharrastaja ja Luopioisten kasviston ylläpitäjä Tuomo Kuitunen vastaa lukijoiden kasveja koskeviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@luopioistenkasvisto.fi.