Tykölänjärvellä jälleen kuolleita kaloja

Tykölänjärvellä on Pirkanmaan Ely-keskuksen mukaan havaittu keskiviikkona 4.6. uusi kalakuolema. Valkeakosken ja Pälkäneen rajalla sijaitsevalla järvellä ilmeni suurehko kalakuolema myös kaksi viikkoa sitten. Keskiviikkona Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tietoon tullut kalakuolema on kuitenkin edellistä pienempi. Kuolleet kalat ovat samalla alueella kuin edelliselläkin kerralla eli järven pohjoisosassa, josta Tykölänjärvi laskee Mallasveteen.

Pirkanmaan Ely-keskus on käynyt ottamassa Tykölänjärvestä uusia näytteitä torstaiaamupäivällä.

Aiemman kalakuoleman yhteydessä otettujen näytteiden tuloksista ei ole selvinnyt mitään sellaista, joka selittäisi kalakuoleman syitä. Järvivedestä löytyi ainoastaan pieniä määriä hyttysmyrkyissä käytettyä tehoainetta DEET:iä eli N,N,dietyyli-m-toluamidia. Pitoisuus oli kuitenkin niin pieni, ettei se riitä tappamaan kaloja.

Uusien näytteiden tulokset valmistuvat ensi viikon alkupuolella.

 

Vedenlaatu alueella huono

Edellisen kalakuoleman jäljiltä järven pohjoisosassa vedenlaatu on huono ja happi lähes loppu.

Muualla järvessä viime viikolla otettujen vesinäytteiden perustella tilanne on normaali. Tavallisesti kalat välttävät aluetta, jossa on heikko happitilanne.

– Jotta kalakuolema-alueen vedenlaatu paranisi, sateita pitäisi tulla todella runsaasti. Tykölänjärveen laskee vain muutama pieni oja, ja pidempään jatkuneen kuivuuden vuoksi veden vaihtuvuus on erittäin heikkoa, toteaa ylitarkastaja Heidi Heino Pirkanmaan ELY-keskuksesta.