Sade muutti polkupuolimaratonin purojuoksuksi

Aurinkoisena alkanut lauantaipäivä muuttui sateiseksi kesken kaiken, kun Aitoon harjumaaston poluilla juostiin kolmatta kertaa maastopuolimaratonin merkeissä.  Vielä liikkeelle lähdettäessä sää oli hiostavan helteinen, mutta reilu puoli tuntia startin jälkeen alkanut sade muutti olosuhteet hetkessä toisenlaisiksi.

Vesisade tuntui harmittavan enemmänkin vähäisten katettujen tilojen kanssa kamppailleita järjestäjiä kuin juoksijoita, joista osa tuntui pitävän vesiryöppyä vain virkistävänä yllätyksenä. Reilusta sadasta lähtijästä vain kaksi jätti leikin kesken, ja hekin muiden syiden kuin säätilan vuoksi.

Lyhyemmän, reilun seitsemän kilometrin lenkin juosseiden kuntosarjalaisten vikkelimmät ehtivät maaliin vielä suhteellisen kuivin jaloin. Nopeimmin yhden kierroksen kiersi Tampereen Jere Borgenström, joka jätti viimevuotisen ykkösen, Kangasalan Tahvo Munukan kakkoseksi 43 sekunnin erolla. Borgenströmin aika oli tasan 31 minuuttia. Ylöjärven Jarkko Bamberg oli kolmas ennen pälkäneläisiä Petri Bergiä ja Lauri Hyökiä. Kuntosarjan nopein nainen oli Pälkäneen Noora Berg.

 

Reitti keräsi kärkimiesten kehut

Puolimaratonin miesten kärkikolmikko juoksi alusta loppuun samassa järjestyksessä. Erot olivat selviä, eikä minkäänlaisia ryhmiä muodostunut, vaan kukin taittoi taivalta ylhäisessä yksinäisyydessä. Vakuuttavaan voittoon viiletti tamperelainen ultramatkojen erikoismies Tomi Halme. Joonas Kortelainen oli toinen kaksi ja puoli minuuttia hitaampana ja Tero Ruokolainen kolmas.

Kolmikko kertoi kapeimpien polku-urien muuttuneen aikamoisiksi vesipuroiksi sateen ollessa rankimmillaan.

– Vettä tuli niin paljon, ettei se ehtinyt imeytyä heti maahan, vaan valui pitkin uran pohjaa. Ei se sitten enää haitannut, kun tossut olivat kerran kastuneet. Onneksi oli lämmintä, ettei jalkoja alkanut paleltaa, kertaili voittaja Halme extreme-tyyppisiä kokemuksiaan.

Reitti sai kolmikolta yksimieliset kehut vaihtelevuudestaan ja nopeudestaan. Erityisen mieleisiä miehille olivat pitkät, loivat laskuosuudet, joita oli palauttavaa juosta.

Aitoon Aki Niemi osoittaa lupaavia nousukunnon merkkejä viimetalvisesta olkavammasta toivuttuaan. Hän nousi viimeisellä kierroksella kokonaiskilpailun neljänneksi ohitettuaan nelikymppisten miesten voittajan Tommi Leinosen. Ikinuori aitoolainen Timo Heikkilä hallitsi viisikymppisten sarjaa ja saman kylän toinen konkari Hannu Ilonen sinnitteli saman sarjan kolmanneksi.

Naisten pitkän matkan vei nimiinsä Noora Virtanen Lahdesta. Muut palkintopallille yltäneet olivat Marika Lehtelä ja Hanna Tainio. Nopein nelikymppinen nainen oli Arja Virtanen ja vikkelin viisikymppinen Päivi Naumanen.

 

Järjestäjät voittajina selviytymistaistelussa

Järjestelyistä päävastuun kantava Anssi Kukkonen oli tyytyväinen tapahtuman onnistumiseen kilpailutilanteen ja vaikeiden olosuhteiden puristuksessa.

– Polkujuoksujen määrä on kolminkertaistunut viime vuodesta. Siinä mielessä voi olla tyytyväinen, että osallistujamäärä pysyi sadan henkilön paremmalla puolella. Rankka vesisade laittoi järjestelyt koville, kun Aitoon kentällä ei ole mitään kiinteitä rakennuksia. Ihmeen hyvin silti selvittiin, vaikka sähkötkin katkesivat. Onneksi meillä oli varattuna aggrekaatti, jolla saatiin tehtyä varasähköä, kertoi huojentunut Kukkonen.

Osanottajien määrä väheni vuoden takaisesta lähinnä miesten yleisessä sarjassa, jota kilpailevat tapahtumat eniten rokottavat. Useissa sarjoissa väki jopa lisääntyi ja järjestäjien mieliä lämmitti eritoten paikallisten harrastajien runsastunut määrä.