Aurinko helli sunnuntaina polkijoita Sydän-Hämeessä

Pyöräilymatka kävi kuin tanssi

Rautajärveläiset serkukset Janika Haulo (vas.) ja Inka Nikkanen osallistuivat ensimmäistä kertaa Vehkajärven pyöräilyyn.

71-vuotias Tellervo Kotamäki aloitti vuonna 1950 ensimmäisen luokan Ämmätsän kyläkoulussa.

Perjantaina Pirkanmaalla rymistelleestä ukkosesta huolimatta sunnuntaina oli mitä loistavin keli aloittaa Sydän-Hämeen pyöräilykausi. Pyöräilijöitä oli liikenteessä niin Pälkäneveden kuin Vehkajärven maisemissa.

– Pälkäneveden pyöräilyn osallistujamäärä on mennyt tasaisella tahdilla jo monta vuotta. Sunnuntaina pyöräilijöitä oli noin 115. Meidän lenkissä tuuli tekee haasteita, joten sunnuntain aurinkoinen keli soi mielekkäitä suorituksia myös vähemmän ajaneille, Pälkäneen liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Petri Ketola kertoo.

Nuoret serkukset Inka Nikkanen ja Janika Haulo lähtivät juurikin hyvän kelin perässä ensimmäistä kertaa Vehkajärven pyöräilyyn. Tytöt polkaisivat matkaan Rautajärveltä vanhempiensa kanssa.

– Janika sanoi, että hän lähtee pyöräilemään isänsä kanssa, niin lähdin myös mukaan. Me kuljemme sopivaa vauhtia eteenpäin nautiskellen. Parasta ovat alamäet, 13-vuotias Inka kertoi Ämmätsän Kylätalon huoltopisteellä.

Tyttöjen mielestä pyörälenkki oli tosi kiva, sillä huoltopisteillä mehulasin painikkeeksi oli tarjolla ohjelmaa. Huoltopisteillä pääsi tutustumaan Vehkajärven lainajyvästöön ja Kasiniemen Kokkopirtillä oli sorvaustöitä näytteillä. Ämmätsän kylätalolle oli koottu maitolaiturin avajaisten kunniaksi alueen maidontuotannon historiaa käsittelevä näyttely.

– Arpajaisiakin on ollut. Nyt voitin tyynyn ja serviettejä. Janika on voittanut vaahtokarkkeja, liukuesteet ja maustesirottimen, Inka kertoo pakatessaan arpajaisvoittoja retkikassiinsa.

Pyöräilypäivät yhteen kokoavia tapahtumia

Ämmätsän Kylätalolla piti lepotaukoa noin 38 pyöräilijää. Muuten paikalla kävi parisenkymmentä kyläläistä. Pyöräilypäivät ovatkin monelle kylälle tärkeitä ja yhteen kokoavia tapahtumia; kyläyhdistys järjestää ja kyläläiset osallistuvat.

– Tämä Vehkajärven pyöräily on meidän kylälle kesän päätapahtuma, Ämmätsän kylätalolla häärännyt talkoolainen Tellervo Kotamäki kertoo.

Kotamäki kokosi näyttelyä kylätalolle. Alueen maidontuotantoa käsittelevän näyttelyn lisäksi seinille oli kerätty myös luokkakuvia. Vanhin kuva oli peräisin vuodelta 1904. Kylätalolla on 71-vuotiaan Kotamäen sydämessä erityinen paikka.

– Tämä on minun yliopistoni. Tässä tilassa toimi Ämmätsän koulu ja olen saanut oppini täällä. Oli nostalgista koota tätä näyttelyä, hän kertoo näyttäessään omaa luokkakuvaansa.

Kun näyttely oli kierretty ja eväät syöty, Inka ja Janika lähtivät Ämmätsästä hymyssä suin viimeiselle etapilleen.

– Kun me pääsemme kotiin, pulahdamme kodin vieressä virtaavaan jokeen.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?