Eino Leinon Ahosaaren kesän 100-vuotismuisto tuo Luopioisiin muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomiojan

 

Kukkian kesävieraan kunniaksi

Ahosaaret järvenselältä kuvattuina. Kuva Pertti Haapala

Tänä kesänä tulee kuluneeksi sata vuotta siitä ikimuistoisesta kesästä, jonka runoilija ja sanomalehtimies, aikansa suuri kulttuurivaikuttaja ja nuorison idoli Eino Leino eli Armas Einar Leopold Lönnbohm (1878–1926) vietti Kukkian Ahosaaressa Hella ja Sulo Wuolijoen vieraana.

Runoilijan ajatuksena lienee ollut tehdä noin viikon pituinen vierailu Wuolijoen kartanon kalamökille, mutta kolmen boheemin yhteiselo salaisessa kesäparatiisissa venyi lopulta pitkälle lokakuuhun.

Luopioisissa Leinon vierailua muistellaan tänä kesänä monin tapahtumin.

 

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoo isovanhempiensa ja Eino Leinon ystävyydestä Mikkolan Navetalla 2.8.

Runon ja suven päivän tilaisuudessa lauantaina 5.7., runoilijan syntymäpäivän aattona, Luopioisten Martat esittävät Oili Ruukin ohjaaman Eino Leinon runoelman otsikolla Kalamiehet (Hämäläinen idylli) Mikkolan Navetalla Pytingin edustalla ja terassilla. Kalamiehet on Ahosaaressa kirjoitettu runoelma, johon Leinoa innoitti vanha kalamies ja Wuolijokien kesärenki Penna.

Tilaisuus alkaa kello 14 ja pääsylipun hintaan sisältyy kesäinen virvoketarjoilu. Noin 40 minuuttia kestävä esitys koostuu Marttojen runopiirin lausunnasta sekä Päivi Kososen esittämistä lauluista ja Eveliina Virtasen kanteleensoitosta.

 

Eino Leino ja hänen kuvataiteilijaystävänsä -luento käsittelee teemaa toisesta näkökulmasta  keskiviikkona 23.7. AteljeeGalleria Virpi & Orbissa Vuolijoella.  FM Anja Tyrväinen pitää taidehistorian luennon kello 18-20. 

 

Kirjailijoiden Kukkia -kirjallisuuspäivä palauttaa mieleen Leinon ja Wuolijokien saapumisen Ahosaareen 2. elokuuta 1914.

Muodonmuutoksia ry. järjestää  Mikkolan Navetalla lauantaina 2.8. kello 13 alkaen tapahtuman, jossa Eino Leinosta ja Wuolijoen pariskunnasta luennoivat alan parhaat asiantuntijat.

Ahosaaresta ja sen tapahtumista kertoo saaren nykyinen asukas, Tampereen yliopiston vararehtori, professori Pertti Haapala. Kirjailija Hella Wuolijoen ja hänen kansanedustajapuolisonsa Sulo Wuolijoen ystävyydestä Eino Leinon kanssa tulee puhumaan Wuolijokien Vappu-tyttären poika, ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka on kirjoittanut isoäitinsä elämäkerran Häivähdys punaista.

Mestari. Eino Leinon elämä ja kuolema -teoksen kirjoittaja, kirjailija Hannu Mäkelä puolestaan kertoo runoilijamestarista itsestään ja hänen tuotannostaan. Mäkelän vanhempien kesämökki sijaitsi Kukkialla, mistä kirjailijan kiinnostus Leinoon on osaltaan lähtenyt.

Tapahtuma on osa Luopioisten taidekesää.

 

Mikkelinmäen kotiseutujuhlaa Luopioisissa Mikkelinmäen käsityöläismuseolla vietetään Kirjailijoiden Kukkia -tapahtumaa seuraavana päivänä, kirkastussunnuntaina 3.8. .  Eino Leino -teema jatkuu kaikissa  ohjelmanumeroissa.

Ohjelmassa on Soilat-yhtyeen laulua, Arja Nuuttilan viuluesitys ja Luopioisten Marttojen runonlausuntaa. Juhlapuhujana on professori Pertti Haapala.

Kotiseutujuhla alkaa tuttuun tapaan puolilta päivin kirkkovenesoudun ja messun jälkeen. Juhlan järjestää Kukkia-Seura.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?