Opastetut kasviretket johdattivat luonnonkukkien maailmaan

Sunnuntaina 15.6. vietettiin Luonnonkukkien päivää. Yhteispohjoismaisen päivän tavoitteena on herättää kiinnostusta luonnonkasveihin ja edistää kasviharrastusta ja -tuntemusta.

Pirkanmaalla järjestettiin päivän kunniaksi 11 maksutonta opastettua kasviretkeä. Kangasalan kunnan alueella retkiä järjestettiin jopa kaksi, Sahalahdella ja Huutijärvellä.

Vuoden 2014 Luonnonkukkien päivän teemalajina oli lähes koko Suomessa kasvava valkolehdokki (Platanthera bifolia). Valkolehdokki kuuluu kämmeköiden (Orchidaceae) heimoon, joka on yksi kasvikunnan suurimmista heimoista. Valkolehdokki kukkii kesäkuussa, juhannuksen tienoilla aina heinäkuun puolelle saakka. Hämärässä valkoiset kukat melkein hohtavat, sillä kehälehdet heijastavat valoa peilin lailla. Valkolehdokit tuoksuvat voimakkaasti etenkin iltaisin ja öisin.

Kaikkiaan teemapäivänä järjestettiin vapaaehtoisvoimin yhteensä lähes sata kaikille avointa kasviretkeä eri puolilla Suomea.

– Kasviretkiä järjestetään eri vuosina erilaisiin ympäristöihin, koska lajisto vaihtelee kasvupaikkojen mukaan. Soilla, lehdoissa, perinnemaisemissa ja rannoilla kasvaa lajeja, jotka esiintyvät vain siinä ympäristössä. Toki yleislajejakin on, jotka kasvavat monenlaisissa ympäristöissä, kertoo aluepäällikkö Hannu Klemola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on järjestetty vuodesta 2003 alkaen.