Liikenteessä törttöillään yhä useammin

Rattijuopumusten määrä on Pälkäneellä tänä vuonna nousemassa korkeammaksi kuin vuosiin. Poliisin laskeman ennusteen mukaan Pälkäneellä syyllistytään tänä vuonna rattijuopumuksiin ja törkeisiin rattijuopumuksiin kaksi kertaa useammin kuin toissa vuonna ja kolme kertaa useammin kuin viime vuonna. Kangasalla rattijuopumusten määrä on laskemassa, mutta esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantamisia kirjataan ennusteen mukaan enemmän kuin muutamaan vuoteen ja esimerkiksi kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisin mukaan alkoholionnettomuuksien määrät kääntyvät nousuun kesällä, jolloin etenkin viikonloppujen yöt ovat riskiaikaa.

Juhannuksena poliisi kirjasi Kangasalla kolme törkeää rattijuopumusta ja Pälkäneellä yhden vesiliikennejuopumuksen.

Lauantaina alkuillasta poliisi pysäytti liikennevalvonnan yhteydessä Asemantiellä henkilöauton, jonka kolmekymppinen kuljettaja mittautti tarkkuusalkometriin 0,98 milligramma litrassa eli liki kaksi promillea. Ulkopaikkakuntalaisella miehellä ei ollut ajokorttia.

Samana iltana Pälkäneellä poliisin venepartio pysäytti tarkastusta varten paikkakuntalaisen moottoriveneellä liikkuneen miehen Kostianvirralla. Veneilijä puhalsi tarkkuusalkometriin tuloksen 0,87 milligrammaa litrassa.

Perjantaina iltapäivällä poliisi pysäytti vajaan 50-vuotiaan kuskin Kangasalan Kuohunharjuntiellä saatuaan ilmoituksen mahdollisesta rattijuoposta. Ilmoituksessa oli perää, sillä poliisia vastaan ajanut kuljettaja puhalsi alkometriin lukemiksi noin 1,4 milligrammaa litrassa eli suunnilleen 2,8 promillea.

Niukasti juhannusaaton puolella eli hieman puolenyön jälkeen perjantaina poliisipartio pysäytti epävarman oloisesti Lahdentiellä liikkuneen pakettiauton Kaivannossa. Pakettiautoa ajanut 45-vuotias mies kirjautti lukemat 0,73 milligrammaa litrassa eli vajaa puolitoista promillea. Kuljettajalla ei ollut voimassaolevaa ajokorttia ja lisäksi pakettiauto oli katsastamaton.

Lisäksi juhannusviikolla poliisi sai selviteltäväkseen tapauksen, jossa kuskin matka päätyi ulosajoon Kangasalan Aakkulantiellä. Kuljettaja ei ollut liikkeellä omalla autollaan, vaan auto oli päätynyt kuskin käyttöön paikalliselta autokorjaamolta, jonne auto oli jätetty huollettavaksi.

Tehokampanja

Poliisi valvoi viimeksi kesäkuun alussa tehostetusti rattijuoppoja koko maassa. Tehostetun rattijuopumusvalvonnan aikana puhallutettiin 60 000 kuljettajaa, joista 240 epäillään ajaneen alkoholin ja 29 huumeiden vaikutuksen alaisena. Kiinni jääneiden rattijuoppojen määrä on poliisin mukaan samalla tasolla kuin viime vuosien muissakin tehovalvontajaksoissa.

Lisäksi tehovalvontaviikon tarkastuksissa tavattiin vajaa 170 ajo-oikeudetonta kuljettajaa, liki 70 etsintäkuulutettua ja kuusi autovarasta. Valvonnan yhteydessä todettiin myös noin 70 muuta rikosta.

– Tämä laaja-alainen tapa valvoa liikennettä on poliisin uuden Road Policing -mallin mukaista toimintaa. Näin liikennevalvonta edesauttaa poliisitoimintaa laajemminkin, näkee poliisiylitarkastaja Risto Lammi Poliisihallituksesta.

Kansalaisaloitetta rattijuoppouden rangaistusten tiukentamisesta käsiteltiin eduskunnassa ennen juhannusta. Aloitteen oli allekirjoittanut yli 60 000 ihmistä.

– Rattijuoppojen aiheuttamissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa kuoli 2006–2010 yhteensä 356 ihmistä. Määrät osoittavat, että kysymyksessä ei ole marginaali-ilmiö. Jos sama määrä ihmisiä kuolisi esimerkiksi lääkeväärennösten tai kouluammuskelujen seurauksena, olisivat seuraukset ja lakimuutokset varmasti todella järeitä, muistutti kansanedustaja Pauli Kiuru (kok).

Hänen mukaansa inhimillisen ja vältettävissä olevan turhan kärsimyksen lisäksi rattijuopumus aiheuttaa yhteiskunnalle merkittävät kustannukset. Rattijuopumusonnettomuudessa kuollut henkilö maksaa Kiurun mukaan yhteiskunnalle 1,9 miljoonaa euroa ja loukkaantunut keskimäärin 240 000 euroa.