Pohjan markkinoilla vahlataan

Perinteiset Pohjan maalaismarkkinat järjestetään 5.7. lauantaina 10–13 Pohjan torilla.  Markkinoilla myydään muun muassa Iso-Hervannan mansikoita, Aholan perunoita sekä vihanneksia, Raija Sepin perinnepöytäliinoja, Kultapellon Puutarhan tuotteita, omatekoisia leipomuksia, lasitöitä ja sisustustarvikkeita, kalastusvälineitä, lammastuotteita, vaatteita… Kirpputorialuekin markkinoilta löytyy.

Yrittäjien letut, Vanhempainyhdistyksen kahvila, VPK-naisten soppatykki ja jääkiekkojunnujen makkarat takaavat sen, ettei nälissään tarvitse kulkea.

Myös kirjasto, Tanja Ahosen keramiikka- ja Risto Mattilan valokuvanäyttelyt ovat auki.

Jääkiekkojunnut järjestävät lämärikisan, jossa palloa lämätään kohti tutkaa. Kovin vauhti voittaa. Mahdollisesti luvassa on myös Vedetään yhtä köyttä -kisa. Pääseepä maalaismarkkinoilla nousemaan myös hevosen ja ponin selkään.

 

Maalaisuus arvossaan

Tänä vuonna markkinakatoksesta löytyy Vahlataan-osasto. Osastolle kerätään näkemyksiä ja tietoa siitä, mitä tarkoittaa ikiaikainen kuhmalahtelainen sanonta ”vahlataan”.

Oman selostuksensa voi kirjoittaa valmiiksi ja tuoda osastolle. Näkemyksen voi myös kertoa paikan päällä, jolloin se kirjoitetaan ylös.  Kolmas tapa on näytellä tai antaa ilmeen kertoa, mitä vahlaaminen on. Näyttäminen, ilme tai asento valokuvataan. Entä mitä vahlaamisesta on seurannut, hyvää tahi huonoa? Mitä ei-kuhmalahtelaisen kuvittelee vahlaamisen tarkoittavan?

Vahlataan-sanonnan selitykset kootaan yhteen. Yksi vahlaamisen selostajista palkitaan joko arpomalla tai valitsemalla.

Koska maalaismarkkinoilla maalaisuus on arvossaan, pukeutumisessa saa mieluusti tuoda esiin maalaishenkisyyttä. Jos ei ole perinneasua, tuulipukukin saa sihistä.