30 vuotta myöhemmin: Mika ja Terhi Palvanen tapasivat Aitoossa 1984

Kaikki alkoi Kirkkareilta

 

Mika Palvasen (toinen oikealta) Mooseksen Parrat soittaa gospel-musaansa pilke silmäkulmassa (www.mooseksenparrat.com)
Kuva: Mika Roitto

Lauantai-ilta 15. heinäkuuta vuonna 1984 oli pirkkalalaisen nuoren miehen Mika Palvasen elämässä käänteentekevä. Tuolloin 17-vuotias Mika lähti elämänsä ensimmäiselle festarireissulle Aitoon Kirkastusjuhlille. Aitoossa vietetyn viikonvaihteen jäljiltä mikään ei ollut entisellään.

Mika ei sonnustautunut festariviikonloppua varten tavanomaiseen pussikaljavarustukseen, vaan lähti reissuun aikomuksenaan auttaa toisia, pussikaljaa turhan runsaalla kädellä nauttineita nuoria. Hän osallistui Tampereen seudun seurakuntien Saapas-projektiin, jossa nuoret seurakunta-aktiivit jalkautuivat kaduille ja tapahtumiin. Saapasryhmät kävivät aikanaan Aitoossakin monena vuonna hoivaamassa liialliseen festarijuoman käyttöön sortuneita juhlijoita.

Mikan kohtaloksi koitui toinen ryhmäläinen, häntä vuotta vanhempi nokialainen Terhi. Hän tapasi tytön ensimmäistä kertaa juuri Aitoossa ja oli heti myyty mies.

– Ihastuin Terhiin välittömästi ja juhlat menivätkin flirttailun merkeissä. Olin niin haltioissani, etten edes tarkkaan muista, ketä Kirkkareilla silloin esiintyi. Olisikohan ollut Dingo, mahdollisesti myös Eput ja Pelle Miljoona, Mika muistelee naureskellen.

 

Poliisi kertoi osoitteen

Terhin tunteet lämpenivät hieman verkkaisemmin kuin Mikan. Kirkkariviikonloppuna hän jopa hiukan kiusoitteli Mikaa, kun huomasi miehen kiinnostuksen, eikä varsinaista läpimurtoa vielä tapahtunut.

Sulhaskandidaatti ei kuitenkaan lannistunut. Hän oli päässyt vilkaisemaan Terhin tuoreesta ajokortista tytön syntymäajan ja soitti myöhemmin Nokian poliisiasemalle kysellen neidon asuinpaikkaa. Tietosuoja oli noina aikoina hieman nykyistä huterampi ja osoite kerrottiin.

Mika karautti kevarillaan annettuun osoitteeseen, josta löytyi kuitenkin vain Terhin isä, joka kertoi tyttärensä olevan mökillä. Kännykät olivat vielä keksimättä, joten tuskaisen nuoren miehen täytyi vain odottaa seuraavaa tilaisuutta.

– Tapasimme seuraavan kerran vasta elokuussa Tampereen Ristirockissa. Siitä alkoi sitten tiivis seurustelu. Kihloihin menimme vuonna -86 ja vuotta myöhemmin naimisiin. Lapsia meillä on kolme, joista vanhin on 22- ja nuorin 17-vuotias, kertailee Mika pariskunnan yhteistä historiaa.

 

Takaisin muistojen lähteille

Musiikki on ollut oleellinen osa Mikan ja Terhin elämää. Mika on soittanut kitaraa ja laulanut liki 20 vuotta gospelbändissä nimeltä Mooseksen parta. Hän säveltää ja sanoittaa suurimman osan bändin musiikista.

– Mooseksen parta on aika perinteinen kitararockbändi sillä erotuksella, että kokoonpanoon kuuluu myös saksofoni. Biiseissä on toki sanomaakin, muttei tiukkapipoisesti, vaan huumoriotteella, Mika kertoo.

Kirkastusjuhlilla Palvaset eivät ole ensitapaamisensa jälkeen käyneet, vaikka paikka on pysynyt mielessä paitsi muistojen, myös Sappeeseen tehtyjen laskettelureissujen ansiosta. Nyt kun edellisestä visiitistä on kulunut 30 vuotta, Mikalla heräsi ajatus nostalgiamatkasta Aitooseen.

– Kun katselin tapahtuman ilmoituksia, ajattelin yllättää vaimon viemällä hänet meidän elämämme kannalta tärkeään paikkaan uudestaan. Tuskin olisimme koskaan tavanneet ilman Kirkastusjuhlia. Ohjelmistossakin sattuu olemaan monta meidän yhteistä suosikkiamme, kuten Kolmas Nainen ja Juha Tapio.

Mika otti yhteyttä järjestäjiin, kertoi tarinansa, ja sen seurauksena koko perhe osallistuu ensi viikonvaihteen festareille järjestäjän vieraina.

Perheen nuorin poika Mikke on 17-vuotias, eikä vielä seurustele. Saapas nähdä, toistaako historia itseään…

 

Mika ja Terhi Palvanen löysivät toisensa Dingohuuman aikoihin Kirkastusjuhlilta
Kuva: Mika Palvanen

 

 

 

Aitoon Kirkastusjuhlat 5.-7. heinäkuuta

-  lauantaina  5.7. esiintyvät muun muassa:  Kolmas Nainen, Juha Tapio, Sanni, Olavi Uusivirta, Jonna Tervomaa, Indica

- sunnuntaina  6.7.: Cheek, Pepe Willberg, Samuli Putro, Stig, Jussi Raittinen & The Boys, Martti Servo & Napander, YleX Parasta Ennen -show

- maanantaina 7.7. :Jenni Vartiainen, Apulanta, Suvi Teräsniska, Santa Cruz, Neljänsuora, Kake Randelin

- kotisivut: www.aitoo.fi

Kirkastussunnuntai myy eniten ennakkoon

Aitoon Kirkastusjuhlien lippujen ennakkomyynti on sujunut edellisvuosien tahtiin. Festivaalin ennakkolipuista suurin osa myydään tyypillisesti vasta viimeisen viikon kuluessa, mutta tähänastiset lukemat ennustavat lähes viimevuotista kävijämäärää.

– Entiseen tapaan on lippuja myyty. Selvin muutos viimevuotiseen on sunnuntain suosion kasvu. Tavallisesti hiljaisimman illan lippuja on mennyt yksittäisistä illoista eniten. Samoin su-la -iltojen yhdistelmää ja kolmen päivän lippuja on kysytty hyvin, vahvistaa festivaalipomo Erkki Hyöki.

Vasarat paukkuvat juhlaa edeltävällä viikolla vielä ankarasti etenkin alalavan suunnassa, kun muutoksia tiloihin viimeistellään. Yleisölle näkyvin muutos on se, että rakennuksen seiniä avataan entistä enemmän, jolloin ulkopuoleltakin näkee esiintymislavalle paremmin kuin ennen. Seinien avaus parantaa myös turvallisuutta ja vähentää ruuhkatilanteita.

Ensimmäiset muutokset festivaalivieras kohtaa ja alueen portilla. Uudet lipunmyyntikopit nopeuttavat sisääntuloa. Sama vaikutus on sillä, että yhden illan lipulla sisään tulevat ohjataan suoraan portille eikä lippukopille, kuten aiemmin. Yhden illan lippua ei vaihdeta enää rannekkeeseen ja sillä pääsee sisään vain kerran. Käytäntö on yleistynyt nopeasti muissakin tapahtumissa.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?