Normaali vuosi mansikkamailla

Aikaisen, lämpimän kevään ja kolean alkukesän seuraukset näkyvät mansikkapelloilla sadon myöhästymisenä. Käenniemen mansikkatilan Olli Käenniemen mukaan odotettavissa on kuitenkin hyvä ja pitkä mansikkasato.

Sääolosuhteet ovat tänä vuonna olleet nurinkuriset, sillä yölliset hallat tulivat vasta alkukesästä. Tässä kuussa kylmin yö on ollut jopa -3 astetta. Tänä kesänä mansikat saattavat olla jopa makeampia kuin tavallisesti. Kylmässä hitaasti kypsyneistä mansikoista tulee helteellä kasvaneita makeampia, kun hitaan kypsymisen aikana marjan sokeripitoisuus ehtii nousta korkeaksi.

Käenniemen mansikkatilalla ei vielä mansikoita näy.

Merita Leino Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kertoo, ettei kelien takia pidä huolestua mansikoista. Kylmyys Leinon mukaan ei ole ollut mansikalle haitallista, vaan marjan rakenne pysyy kylmässä hyvänä. Hänen mukaansa kasvattajien ei kannata lähteä muuttamaan toimintatapojaan yhden vuoden perusteella.

Mansikkapelloilla ollaan positiivisena tulevaisuudesta, eikä taivasalta aiota paeta kasvihuoneisiin. Ensikesän mansikkasatoa voi arvailla jo syksyllä, sillä sateinen syksy auttaa satoa säilymään, vaikka talvi olisikin vähäluminen.

Käenniemen tilalla päästään poimimaan heinäkuun puolivälin jälkeen ja kasvattaja kertoo satonsa jatkuvan elokuulle.

– Jos kaikista kukista tulee marjoja, niin tilanteemme on hyvä, kertoo Käenniemi.