Ystävällisyydellä liekitettyä palvelua

 

Liekin toinen omistaja Sari Järvinen vaihtaa kuulumiset Carita ja Stig Nemlanderin kanssa.

– Onpa tuossa viihtyisän näköinen paikka. Mennään katsomaan!

Carita ja Stig Nemlander muistavat hyvin sen kesäpäivän viitisen vuotta sitten, kun he avasivat ravintola Liekin oven ensimmäistä kertaa. Katse osui ensimmäisenä isoon tauluun, jolle oli kirjoitettu monipuoliselta tuntuva ruokalista.

– Emme ehtineet ihmetellä siinä kovinkaan kauan, kun sittemmin paikan omistajakasi osoittautunut Hanna Paasio tuli kyselemään, miten voisi auttaa. Meille tuli heti sellainen olo, että olemme ravintolaan lämpimästi tervetulleita, Carita Nemlander kertoo.

Haltian tuoreet mökkiasukkaat suuntasivat tilauksen tehtyään Liekin terassille, josta kantautui lupaavan kuuloinen puheensorina.

– Terassilla istui vaikuttavan kokoinen pappaseurue, joka pisti kylän asioita järjestykseen, Ihan mahtavaa, Stig Nemlander muistelee.

Ensiretkensä jälkeen Nemlanderit ovat käyneet Liekissä ja sen terassilla vähintään kerran viikossa aina lomaillessaan paikkakunnalla. Välillä syömässä käydään isommallakin porukalla – työkavereiden, tuttavien tai lapsen ja lapsenlapsen kanssa. Ruokalistassa viehättää sen monipuolisuus: on pikkusuolaista, lounasta ja paljon erilaisia annoksia. Seurue istuu terassilla aina kuin mahdollista.

– Ruoka on hyvää, mutta ehdottomasti parasta on palvelu. Koko henkilökunta on niin mahdottoman mukavaa ja ystävällistä, että en ole sellaiseen juuri muualla törmännyt, Carita Nemlander mainitsee.

 

Pysyvästi Aitooseen

Nemlanderit viihtyvät mökillään ympäri vuoden. Stig on jäänyt eläkkeelle työstään Finnairilla, Caritalla on työuraa samaisessa yhtiössä vielä kaksi vuotta jäljellä. Eläkkeelle jääminen ja sen lähestyminen saivat pariskunnan pohtimaan, missä he haluavat eläkepäiviään viettää. Ajatus maalle muuttamisesta tuntui alusta alkaen luontevalta. Molemmat ovat ihastuneet mökkipaikkakuntaansa niin, että pysyvä muutto Pälkänelle tapahtuu kesän aikana. Sopiva koti löytyi Aitoosta, ja osa muuttokuormastakin on jo purettu uuteen rivitalokotiin.

– Aitoo on ihanaa seutua. Täällä on niin aitoja ja välittömiä ihmisiä, ja pyyteetöntä apua saa aina, kun sitä tarvitsee. Tämä ei ole pääkaupunkiseudulla ollenkaan sanottua, Vantaalla viimeiset kaksikymmentä vuotta asuneet Nemlanderit miettivät.

Erot maaseutuasumisen ja kaupungissa asumisen välillä ovat jo käyneet selviksi. Isommissa kaupungeissa on tavallista, että kerrostaloasukkaat eivät tiedä, kuka naapurioven takana asuu. Naapureita tervehditään, mutta siihen se sitten jääkin. Maalla ihmisiin tutustuu aivan eri tavalla.

– Syntyy helposti sellainen henkilökohtaisempi side. Hyvä esimerkki on parin vuoden takaa, kun olimme ajaneet mökille ja huomasimme vasta pihassa, että avaimet jäivät kotiin. Ei auttanut muu kuin rikkoa ulko-oven vieressä ollut ikkuna, jotta pääsimme sisään. Kerroimme tapauksesta seuraavana päivänä Liekissä, ja meitä palvellut Sari Järvinen sanoi heti, että isäni on lasimestari ja voi varmasti auttaa, Carita Nemlander kertoo.

Seuraavan kerran kun Carita ja Stig tulivat mökille, heitä odotti paikalla korjattu ikkuna.

– Samantapaiseen ystävällisyyteen olemme törmänneet täällä muuallakin. Tuntuu hienolta, että ihmiset auttavat toisiaan näin pyyteettömästi, Stig Nemlander miettii.

 

160 asiakaspaikkaa

Liekissä eletään parhaillaan parasta sesonkia, vaikka kuumimmat kesäkelit antavatkin vielä odottaa itseään. Lomalaiset ja mökkiasukkaat näkyvät jo selkeästi Luopioisten katukuvassa. Hanna Paasio kuitenkin myöntää, että hellepäiviäkin saisi mieluusti tulla.

– Ja eiköhän niitä vielä tulekin, yrittäjä uskoo.

Paasio on pyrkinyt rakentamaan Liekin terassista kotoisan ja viihtyisän paikan, jonne on helppo tulla sekä yksin että isommalla porukalla. Hän toivoo,että terassilla viihtyvät niin jäätelön ja lounaan syöjät kuin oluella piipahtajatkin.

– Terassilla on 160 asiakaspaikkaa, joten kaikki löytänevät siltä mieleisensä paikan, Paasio uskoo.

Paasio on ohjastanut ravintola Liekkiä 12 vuoden ajan. Tänä aikana ravintolan terassi on laajentunut vaiheittain. Alkuun terassi oli vain kadun puolella. Muutama vuosi sitten sitä laajennettiin takapihan puolelle, ja osa terassista katettiin.

– Remontti oli oikein onnistunut, Carita Nemlander kehuu.

Ulkona järjestetään kesän aikana säännöllistä ohjelmaa. Esimerkiksi jokakesäisillä Liekkifesteillä terassilla nähdään paitsi muusikoita myös esimerkiksi terassikaraokea. 160-paikkainen terassi keskellä pientä maaseutupaikkakuntaa kuulostaa aika luksukselta. Voisiko Liekin terassi olla jopa Suomen paras?

– Pidän mieheni kanssa myös pitopalvelua, joten olemme kiertäneet aika monta paikkaa Suomessa ja tarkastelleet niitä hyvinkin kriittisin silmin. Missään en ole törmännyt yhtä hyvään palveluun kuin Liekissä, joten kyllä kai se parhaankin kriteerit voisi täyttää, Carita Nemlander tuumaa hymyssä suin.