Mahtikäskyjä, puumerkkejä ja vahaleimoja

Kuvassa etualalla perinnöksiostoasiakirja Ruotsin vallan ajalta, joka on päivätty Tukholmassa 14. kesäkuuta vuonna 1803.

Viisi riviä titteleitä nimen perässä ja vahaleimoja sekä puumerkkejä tekstin vakuudeksi. Kuhmalahden kotiseutumuseo esittelee tänä kesänä vanhoja virallisia asiakirjoja Kuhmalahdelta. Makasiinirakennuksessa on esillä esimerkiksi Vähän-Pennon Brusilan talon talonkirjoja. Brusilan talo on yksi Kuhmalahden kantataloista Paunulan, Marttalan, Vappulan ja Puontilan ohella.

– Vanhimmat kirjalliset dokumentit talostani ovat 1540-luvulta. Itse talo on toki vieläkin vanhempi, Pasi Brusila kertoo.

Kotiseutumuseossa on näytillä esimerkiksi perinnöksiostoasiakirja Ruotsin vallan ajalta, joka on päivätty Tukholmassa 14. kesäkuuta vuonna 1803. Alkuperäisen asiakirjan vierestä löytyy suomennos, jonka avulla pääsee ihmettelemään 1800-luvun alussa käytettyjä sanamuotoja.

– Aika erilaisiahan nuo ovat verrattuna nykyisiin. Asiakirjat ovat olleet tätä ennen hyvässä tallessa taloni vintillä, Pasi Brusila mainitsee.

Makasiinin yläkertaan on koottu museon omista kokoelmista löytyneitä mahtikäskyjä ja julistuksia keisarinvallan ajalta.

– Kesänäyttely on meille aina suuri ponnistus. Alamme miettiä aikaisin keväällä, mitä tulevan kesän näyttelyssä voitaisiin esitellä. Museomme on perustettu vuonna 1973, joten takana on jo aika monta näyttelyä ja kesän teemaa, kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Arja Marttala sanoo.

Nuoret kesätöissä

Kesänäyttelyn lisäksi kävijät voivat ihailla museon pysyvää näyttelyä, joka koostuu esimerkiksi vanhan Osuuskaupan irtaimistosta sekä erilaisista musiikkivälineistä. Museon toisessa rakennuksessa eli Pakarissa on esillä vanhoja maalaistaloon kuuluvia työkaluja.

Museossa työskentelevät tänä kesänä kuhmalahtelaiset nuoret Milla Vuorinen ja Elli Kuikka.

– Aikanaan jo Kuhmalahden kunta ja nykyisin Kangasala tulee meitä onneksi sen verran, että nuorten palkkaaminen on mahdollista, Marttala kiittelee.

Museossa työskentelevät tänä kesänä etualalla penkillä istuvat kuhmalahtelaisnuoret Milla Vuorinen (vas.) ja Elli Kuikka.

Kuhmalahden kotiseutumuseo on avoinna keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 16–18 ja sunnuntaisin kello 12–16 heinäkuun ajan. Muulloin museo on auki sopimuksen mukaan. Ryhmille järjestetään tarvittaessa opastettuja kierroksia. Museo sijaitsee Kuhmalahden kirkonkylässä osoitteessa Knaapintie 16.

Pasi Brusila antoi museon käyttöön kesän ajaksi Brusilan talon talonkirjoja Ruotsin ja Venäjän vallan ajalta.