Kuhmalahden kulmilta

Kuva vuodelta 1929. Ylimpinä Pitkäsen lapsista Martta, Elisabeth ja Veikko. Istumassa Usko, lasten eno Kalle Hakala, olkapäillään Toimi ja sylissä Hertta, Uuno, Kaino. Edessä Hilma Pitkänen (os. Hakala).

Kuka tyhjensi Kuhmalahden kirkonkirstun vuonna 1714, ja ketkä joutivat maksumiehiksi? Pitääkö perimätieto paikkansa? Lahjoittivatko Pommerin sodasta hengissä palanneet ruotusotilaat Viimeinen tuomio -alttaritaulun seurakunnalleen?

Vastaus kysymyksiin löytyy hiljattain ilmestyneestä sukukirjasta Kuhmalahden kulmilta, Puontilasta Pitkäsiin. Tarinoita Herman Simonpoika Pitkäsen ja Hilma Kustaantytär Hakalan sukujuurista, sukulaisista ja elämänvaiheista. Kirjan on kirjoittanut helsinkiläinen aviopari Anne ja Lasse Tolvanen. Anne Tolvanen on syntyjään Kuhmalahden Pitkäsiä.

Sukukirja kertoo Hermanni Pitkäsen ja Hilma Hakalan tarinan. Kirja sisältää sukutietojen lisäksi runsaasti paikallishistoriaa, joka asiakirja-aineiston kautta on linkitetty kirjassa tutkittaviin sukuihin. Kirjasta löytyvät muun muassa vanhat Kuhmalahden 1500-luvun maakirjatalot ja niiden isännät, Kuhmalahden alueen ruotusotilaat ja sankarivainajat.

Viimeisen vuosisadan tapahtumia täydentävät suvun jäsenten henkilökohtaiset kertomukset, kirjeet ja valokuvat. Kuhmalahtelaisille sanonnoille on kirjassa varattu oma lukunsa.

 

Hämäläinen suku

Hermanni ja Hilma Pitkänen asuivat ja kasvattivat 11-lapsisen suurperheensä Kuhmalahden Tervaniemessä.

Hermannin isän suku on Vähän-Pennon Puontilasta, äidin juuret johtavat orivesiläiseen Mullin sukuun. Hilman sukujuuret ovat täysin kuhmalahtelaiset; isän suku on Kivisalmen Mikkolasta ja äidin suku Pohjan Jaakkolasta.

Kirja sisältää sukutiedot kaikista neljästä sukuhaarasta. Lähes neljäsataavuotisen historian aikana suku on pysynyt varsin hämäläisenä, tosin vuonna 1912 Amerikkaan muuttaneen Jalmari Hakalan perillisiä asuu Yhdysvaltojen itärannikolla Marylandin osavaltioissa.

Lasse ja Anne Tolvanen.