Sammakonkello olikin albiino harakankello

Voisiko Taustin kasvi olla sammakonkello, Veikko Kasper kysyy.

 

Pälkäneläinen Veikko Kasper huomasi Taustissa pellon laidalla erikoisen kasvin. Ensin hän epäili, että Kokkomäentien varrella kasvava kukka voisi olla valkoinen harakankello. Kasvikirjojen ja netin tietojen perusteella hän huomasi, että tuntomerkit sopivat erittäin harvinaiseen sammakonkelloon. Pälkäneen kerrotaan olevan kukan ainoa kasvupaikka Euroopassa. Harvinaisen kasvin vuoksi on muun muassa muutettu kaavaa Tampereella.

Kuva kasvista toimitettiin Luopioisissa vapaa-aikaansa viettävälle kasviasiantuntija Tuomo Kuituselle. Hän ei osannut suoralta käsin määrittää lajia kuvan perusteella, koska siitä ei käynyt ilmi kellon koko.

– Sammakonkellon kukka on pieni, alle sentin pituinen ja yleensä aika supussa.

Kasvi varmistui albiinoksi harakankelloksi, kun Kuitunen oli yhteydessä löytäjään.

– Kello on sen verran suuri, että ainoaksi vaihtoehdoksi jäi albiino harakankello. Kasvi kasvoi laitumella, johon oli kylvetty rehua varten siemen. Lienee ulkomaista perua ja silloin voi tulla monenlaista kummajaista, Kuitunen sanoo.

Harvinaista sammakonkelloa on löydetty Pälkäneen Tykölänjärveltä. Kuitunen itsekin pääsi näkemään kasvin siellä joskus 1980-luvulla.

Taustilainen Veikko Kasper lenkkeilee työkseen ulkona. Mies bongasi Kokkomäentien varrelta kasvin, jonka tuntomerkit sopivat harvinaiseen sammakonkelloon.