Eräjärven markkinaviikonlopussa hevostellaan

Ensi viikonloppuna, perjantaista sunnuntaihin, järjestetään Eräjärven markkinat. Elävä Eräjärvi -teeman alla vietettävässä tapahtumassa on esillä erityisesti hevonen. Markkinoiden avauspuheen pitäjäksikin on saatu Kai Vanhatalo, jonka isällä oli maineikas ori – Vieteri voitti aikoinaan monet ravit ja oli kysytty siitoshevonen.

Perinteisten hevosajelujen ja poniratsastuksen lisäksi Eräjärvellä pääsee näkemään kangasalalaisen Jukka Heikkisen hevostaitonäytöksiä ja eräjärveläisen Petri Laineen kengitysnäytöksiä. Käytännön oppia saadaan myös poninvaljastuksessa.

Hevonen korostuu viikonlopun muussakin ohjelmassa. Veteraanilaulajilta kuullaan hevoslauluja. Lounasravintolassa on valokuvia otsikolla Eräjärvi hevospitäjä eilen ja tänään. Hevostyövälineitä on niin ikään näytteillä entisen huoltoaseman pihalla.  Taidenäyttely Hevoset rakkauteni ja hulluuteni löytyy järven toiselta puolelta Villa Kaaoksesta, jossa on myös Ponimaan eläin- ja elämyspiha sekä vanhojen nukkien näyttely.

Oma lukunsa on vielä sunnuntaina kello 17 Rönnin kesäteatterissa esitettävä Sirkku Peltolan Suomen hevonen. Vaikka siinä syödäänkin hevoslihapullia, lienevät markkinaviikonlopun muut ruokatarjoukset Lounarissa, Rönnissä ja Eerolassa sekä Marttojen kahvilassa muista aineksista tehtyjä.

Kenties teemaan sopivasti kuitenkin Lounarin karaokessa jo perjantai-iltana ja vielä lauantaina iltapäivällä lauletaan Juokse sinä humma. Etukäteen ei ole selvillä myöskään se, mitä lauluja kuullaan lasten laulukisassa.

Markkinahumusta pääsee välillä myös hiljentymään ja helteestä kenties viilentymään kirkossa. Musiikkia siellä esittävät Ilkka Juusti ja Jukka Hirtolahti sekä Akkanaiset. Akkanaisten ohjelmassa on kesäisiä tunnelmia klassisten laulujen siivin. Sunnuntain jumalanpalvelus puolestaan pidetään Rönnin huvikeskuksessa.

Eräjärven markkinaviikonlopun ohjelmaan sisältyy muutakin ohjelmaa ja erilaisia kilpailuja. Näyttelyjä esimerkiksi on kylän eri puolilla. Kuitenkaan perinteistä markkinoiden tarkoitusta eli kaupantekoa ei ole unohdettu. Ja kaiken sivussa on tärkeää pysähtyä, tavata tuttuja kenties vuosienkin takaa, jutustella ja ihan vaan olla ja nauttia.