Lyhykäinen näyttely maan-pääronain wiljelemisestä

Viime sunnuntaina Kostian koululla avautui mahdollisuus tutustua muun muassa Burgundin punaiseen, Mozartiin, Blue Congoon ja Musicaan, tai sitten voi käydä tervehtimässä vanhoja tuttuja, kuten Timoa, Siikliä ja Rosamundia. Nyt varmaan kaikki arvaavatkin, että puheena on tutumpaakin tutumpi ruoka-aine peruna, eli hämäläiseen tyyliin perna. Edellä mainitut lajikkeet ovat esillä Lyhykäinen näyttely maan-pääronain wiljelemisestä -perunanäyttelyssä, joka toimii hyvänä pohjustuksena ensi lauantaina järjestettäville Pälkäneen pernavestareille.

Perunanäyttelyn avasi sunnuntaina Jyri Kankila, joka on koonnut näyttelyn Elina Lintulan ja Helena Tiililän kanssa. Näyttelyssä on esillä tietoa, tarinoita ja tavaroita, jotka liittyvät perunaan ja sen matkaan Andeilta hämäläisten pääravintokasviksi ja pälkäneläiseksi menestystuotteeksi. Näyttelyssä on esillä esineistöä, joka liittyy perunan viljelyyn, istutukseen ja nostoon sekä esimerkiksi erilaisia perunan pakkausmateriaaleja.

– Oma ehdoton suosikkini näyttelyesineistä on tämä omin käsin nikkaroitu talikko, jossa on pienet rullat piikkien kärjissä, jotta perunat eivät vahingoittuisi nostettaessa, Jyri Kankila innostui avajaistilaisuudessa esittelemään Tiililän tilalta tuotua kekseliästä työkalua.

 

Innostus perinnelajikkeisiin

Suurin osa näyttelyn esineistöstä ja perunalajikkeista on peräisin Tiililän tilalta. Näyttelyssä on esillä kymmenkunta eri perunalajiketta, mutta sekin on vain murto-osa tuhansista maailmalla viljellyistä lajikkeista. Suomessa viljellään yli 40 perunalajiketta. Tiililän tilallakin maasta nousee useampia lajikkeita, niin vanhoja perinnelajikkeita kuin aivan uusiakin jalosteita.

– Näyttelyn lajikkeista Nicolan, Siiklin, Rosamundin ja Timon tuntevat kaikki. Vanhanajan erikoislajikkeita ovat Parsaperuna ja Kestrel. Mozart ja Saline ovat puolestaan aivan uusia lajikkeita, Helena Tiililä kuvailee.

Perunan viljelyssäkin pätee vanha sanonta ”nälkä kasvaa syödessä”, sillä erilaisiin perunalajikkeisiin tutustuessa, kiinnostus tietää ja tutustua uusin lajikkeisiin kasvaa.

– Perunan jalostustoiminta on kasvanut valtavasti. Nyt on uudestaan kiinnostuttu vanhoista perinnelajikkeista. Viljelyn aloittaminen on tehty helpoksi, sillä Hyötykasviyhdistykseltä pystyy nykyään tilaamaan eri lajikkeiden siemeniä. Nykyään myös arvostetaan perunan makua uudella tavalla, Helena Tiililä kertoo.

Näyttelyssä on myös katsaus perunaa uhkaaviin sairauksiin. Uhkakuvia on lukuisia, perunaan saattaa iskeä esimerkiksi niin syöpä kuin punasilmätautikin. Maailmalla suurimpia ongelmia perunan viljelyyn tuottaa kuitenkin kolaradonkuoriainen, jota ei onneksi Suomessa pysyvästi vielä esiinny. Suomi onkin suotuisaa aluetta perunan viljelyn kannalta, sillä pohjoisen sijaintinsa ansiosta hyönteisiä ja kasvitauteja esiintyy suhteellisen vähän.

 

Näyttelykahvilassa perunaleivoskilpailun satoa

Perunanäyttelyn yhteydessä on avoinna myös Pälkäne-Seuran pitämä kahvila, jonka tarjottavat ovat, mistäpä muustakaan, kuin perunasta valmistettuja. Koko viikon ajan kahvilassa on tarjolla Paras, makea perunaleivonnainen -kilpailun tuotteita. 14 kilpailijan joukosta voittajan valitsee keittiömestari Juha Niemiön, ruokatoimittaja Aila Pakarisen ja martta Leena Jaakkolan muodostama raati. Reseptikilpailun voittaja palkitaan lauantaina pernavestareilla Timo Niemisen punomalla pärekoppalla, joka täytetään paikallisten kauppiaiden tuotteilla.

Pernavestareiden avaamisen ja reseptikilpailun voittajan julistamisen jälkeen, alkaa pernavestareiden monipuolinen ohjelma. Päivän aikana on tarjolla monenlaista perunaista herkkua ja huvitusta. Vauhtia ja jännitystä päivään tuovat ajelut perunannostokoneella, pernasäkkihyppykilpailu ja pernataikuri Esko Tuovisen esitykset. Pernavestareilla musiikilla viihdyttää nuorisobändi Kummone ja Pernaorkesteri.

Mahan ollessa perunasta kylläinen saattaa päätä vielä haastaa Kuuma peruna -keskustelupaikassa, jossa mukana ovat paikalliset vaikuttajat Jarkko Pihkala, Janita Koivisto, Maisa Vehkalahti ja Tero Alqhvist.

Ennen perunan täyteistä lauantaita kannattaa mennä hakemaan hyvä pohjustus ja maistiaiset perunasta perunanäyttelystä ja sen perunan tuoksuisesta kahvilasta. Jos perunannälkä jää näyttelyn jälkeenkin kaihertamaan mahanpohjassa, niin perunateema jatkuu myös Pälkäneen pääkirjasto Arkissa, jonne on tilattu vielä lisää peruna-aiheista kirjallisuutta ja ruokaohjeita.