Omistaja vaihtui – pirtin henki pysyy

Kyörin tila Vuolijoella on muuttunut paljon alkuperäisestä muodostaan. Nykyisin jäljellä on kolme aittaa, liiterinä toimiva tallirakennus ja itse päätalo. Sauna, riihi, pakari ja navetta kaikki on purettu huonokuntoisina.

Kyörin pirtti rakennettiin1870-luvulla. Viimeisin pirtin asukas oli Aino Kyöri, joka kuoli vuonna 1982. Talossa asui aiemmin sekalainen joukkio: naimaton Aino Kyöri enonsa, serkkunsa, kasvattipoikansa ja isoäitinsä kanssa. Vuosien myötä elämä kuljetti väkeä ja lopulta jäljelle jäi vain Aino.

Kyörin pirtin seiniä koristavat alkuperäiset tapetit ja viimeisimmän asukkaan, Aino Kyörin, seinille ripustamat kuvat.

Alkujaan Kyörin tila on ollut nimeltään Vähä-Kyöri, mutta kyläläisten puheeseen on vakiintunut nimi Kyörin pirtti. Läheisestä Iso-Kyörin talosta tiputettiin etuliite pois vuonna 1921, kun talosta tuli kansakoulu.

Kyörin Ainon aikana tilalla oli kuusi lehmää sekä sikoja, lampaita ja vasikoita. Aino Kyöri piti huolta karjasta sinnikkäästi vielä 86-vuotiaana. Lisäksi hän toimi pyhäkouluopettajana ja 50 vuotta Hämeen Sanomien asiamiehenä. Kun Aino Kyöri kuoli, testamentattiin hänen pirttinsä Pälkäneen seurakunnalle, jolla tila olikin omistuksessa 30 vuotta. Viime vuonna pirtti tuli myyntiin ja Anja Tyrväinen tarttui tilaisuuteensa.

Vanha viehättää

Kun Tyrväisen tytär näki myynti-ilmoituksen Kyörin pirtistä, ilmoitti hän heti äidilleen, jonka tiesi kansatietelijänä kiinnostuvan vanhasta ja hyvin säilyneestä pirtistä.

Anja Tyrväinen on opiskellut Helsingin yliopistossa taidehistoriaa, kansatiedettä, taidehistoriaa ja arkeologiaa, joten hänellä on vanhan kulttuurin tajua. Hän on työskennellyt opettajana, mutta viettää nyt viimeistä kesälomaansa ennen eläkettään. Tyrväisellä on myös taidelainaamo kotikaupungissaan Järvenpäässä. Heinäkuun ajan lainaamon ollessa kiinni, on jäänyt Tyrväiselle aikaa oleskella pirtissään Vuolijoella.

Tyrväinen osti pirtin seurakunnalta viime syksynä. Hän on tutustunut pirttiinsä pikkuhiljaa, ensiksi viettäen siellä pääsiäistä ja sittemmin kesän tultua kyläillen pirtissä suomenlapinkoiransa Iitun kanssa.

Tyrväinen ja suomenlapinkoira Iitu istuvat heille uuden, mutta vanhan pirtin portailla.

Pientä leirihenkisyyttä pirtissä yöpyminen vaatii, sillä tilalla ei ole ollenkaan peseytymismahdollisuuksia ja sähköt saattavat paukkua. Tyrväinen kertoo vuorottelevansa jääkaapin ja keittolevyn pistokkeiden kanssa. Jokaisessa huoneessa on yksi lamppu.

Mutta turhan paljoa mukavuuksia Tyrväinen ei pirttiinsä haluakaan.

– En halua tänne ollenkaan vesivessaa. Jääkaappi ja keittolevy ovat visusti keittiössä piilossa, ja pirtin sali ja tupa saavat jäädä ikäisensä näköisiksi.

Aino Kyörin läsnäolon voi vielä aistia, sillä seinillä on edelleenkin hänen taulujaan, koristeitaan ja korttejaan. Lähes kaikki huonekalut ovat alkuperäisiä Aino Kyörin aikaisia kalusteita, mutta osa kalusteista on kyläläisten tuomisia.

Seurakunnan omistuksen aikana monet kyläläiset ovat tuoneet omia vanhoja tavaroitaan pirttiin säilytykseen ja pirtti onkin kuin kotiseutumuseo. Seinältä löytyy esimerkiksi vanha rekipeitto ja katossa näkyvät leipäorsien reiät muistona eletystä elämästä.

Kädet työtä täynnä

Viikko sitten keskiviikkona TaideGalleria Virpi & Orbissa pidettiin Tyrväisen Veden värit -akvarellinäyttelyn avajaiset.

– Kun Virpi & Orbin Virpi Yli-Vakkuri kuuli pirtin uudesta omistajasta, hän soitti  ja kyseli kuka olen. Ajattelin, että näyttely onnistuu, koska minulla kyllä akvarelleja riittää, myös Suomen akvarellitaiteen yhdistyksen sihteerinä toimiva Tyrväinen sanoo.

Tyrväisen teoksissa näkyvät suomalaiset metsä- ja järvimaisemat ja ne tuntuvat iskevän taiteen ystäviin. Virpi & Orbista kerrotaan, että Tyrväisen töitä on ostettu jo oikeastaan yllätysvauhtia. Tyrväisen juuret ovatkin Kuhmalahdelta ja se näkyy akvarelleissa.

17.7. – 17.8 Virpi & Orbin KotiGalleriassa on esillä Anja Tyrväisen akvarellinäyttely nimeltään Veden värit.

Tyrväisellä on muutenkin Vuolijoella paljon tapahtumia heinäkuun aikana. Perjantaina 18.7 vietettiin pirtissä  seuroja vanhaan tapaan. Tyrväinen kertoi toivovansa seurojen toimivan pirtin esittelytilaisuutena kyläläisille ja seuroihin tulikin 50 vierasta. Tyrväinen haaveilee myös myöhemmästä toiminnasta pirtissä, muttei tee hätiköityjä päätöksiä.

– Olen ajatellut, että nyt istuskelen ja katselen rauhassa. Tämä pirtti on kestänyt näin pitkään paikallaan, ettei minulla ole kiire minnekään. Olen miettinyt jonkinlaista opettavaa toimintaa koululaisille. Esimerkiksi joulun aikaan voitaisiin koristella kuusta kuunnellen tarinoita paikan historiasta himmeleiden roikkuessa katosta, Tyrväinen kuvailee.

– Vaikka kotiseutumuseoita täällä onkin, niin tässä olisi aito talo, josta nähtäisiin miten aiemmin on asuttu.

Tyrväinen on pyrkinyt dokumentoimaan pirtin aikaisempaa ulkonäköä, ennen kuin on itse tehnyt muutoksia. Nuoresta lähtien Kyörin pirtin vieressä asuvalta Pentti Kyöriseltä Tyrväinen on kuullut talonväen elämästä.

– Kansatietelijänä pidän tärkeänä sitä, että ihmiset tietävät mitä on ollut ja miten on eletty, sanoo Tyrväinen.

Tyrväisellä kuitenkin on tällä hetkellä kädet täynnä tekemistä. sillä keskiviikkona 23.7 puolestaan hän pitää viereisessä Virpi & Orbissa luennon Eino Leinosta ja tämän kuvataitelijaystävistä. Eikä pirtissäkään ehdi lepäämään. Tuvan ja salin uunit tarkistetaan, hiirenpesät puhdistetaan pois, kasvimaata laitetaan, ikkunat pestään, oja pitää aukaista, sammaleet poistaa katolta.. Mutta ei Tyrväistä hirvitä työn määrä.