Taide tulee kansan luo

Vapaakollektiivin tanssijoiden esitysten yleisöksi pääsee kuka vain. Kuva: Juha Repo

Kulttuuriosuuskunta Uulun ideoima taidebussi huristaa ensimmäistä kertaa ympäri Pirkanmaata elävöittäen kuntien kesäistä kulttuurielämää ja työllistäen ammattitaiteilijoita. Lempääläisnen Hene Oy on antanut Uulun käyttöön sinisen bussin, jossa on tarjolla muun muassa soittoa, laulua, katuteatteria ja tanssia.

– Luovaa hulluutta pursuaa siis ovista ja ikkunoista, Uulun koulutuspalveluiden johtaja Hanna Leisiö naurahtaa.

Taidebussi on pirkanmaalainen hanke, jossa ovat mukana tamperelaiset kansan- ja maailman musiikkien yritys Kulttuuriosuuskunta Uulu, taideyhtiö Puhti sekä freelance-tanssitaiteilijoiden Vapaakollektiivi. Iloinen ja maanläheinen minifestivaali vierailee Kangasalla 8. elokuuta.

 

Uulu vie taiteen ihmisten luo. KUva: Jukka Salminen/WAH

Kaikille jotakin

Bussin taiteilijaryhmät haluavat tehdä taiteen helposti lähestyttäväksi. Tämän vuoksi bussi keikkailee päiväkodeissa, palvelutaloissa, toreilla ja kirjastoissa – eli joko suoraan asiakkaan luona tai kaikille avoimissa yleisissä tiloissa.

Taidebussin kyytiin ovat tervetulleita niin nuoret kuin vanhat, niin taidetta vieroksuvat kuin taiteesta pitävätkin. Toiminta on osallistavaa, mutta myös katselemaan saa jäädä. Tekemistä löytyy kaiken ikäisille.

Esimerkiksi Kangasalan torilla pääsee mukaan katsomaan katuteatteria, kokeilemaan eri maiden hulvattomia soittimia, kuuntelemaan niin haitarin, sitarin kuin kanteleenkin ääniä, tanssimaan ammattilaisten kanssa.

– Ennen kaikkea Taidebussin keikoilla saa irrotella ja pitää hauskaa, Leisiö lupaa.

Taidebussi ei ole yhden kesän juttu, vaan jatkaa matkaansa kesällä 2015. Tilauksia otetaan vastaan jo nyt. Kiertueen toteutumista ovat rahoittaneet Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Pirkanmaan taidetoimikunta.

Taidebussi on ollut sen verran suosittu, että vierailut Rekola-kodolla ja Sahalahden päiväkodilla ovat loppuunmyydyt.