Uimari ei tarvinnut pelastamista

Vesijärvellä Kangasalla epäilty uimarin hukkuminen laittoi palomiehet liikkeelle viime keskiviikkona iltapäivällä. Matkalla olleet pelastuslaitoksen yksiköt kutsuttiin kuitenkin takaisin, kun paljastui, ettei uimarilla ollutkaan hätää.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen tiedotuspäällikkö Veijo Kaján sanoo, että helteiden myötä palomiehet ovat saaneet hälytyksiä rannoille tavallista tiheämmin – viime aikoina suunnilleen pari kertaa viikossa. Pelastustöihin hälytykset ovat kuitenkin johtaneet onneksi harvoin.

Kajánin mukaan rannassa olisi selkeyden vuoksi hyvä sopia, missä aiotaan uida, jottei kukaan lähde seikkailemaan omin päin. Lapsille on hyvä teroittaa, että esimerkiksi kuurupiiloa ei vedessä kannata leikkiä. Aikuistenkaan ei tulisi porhaltaa pois paikalta mitään ilmoittamatta esimerkiksi riidan jälkeen.

– Useinhan niissä tilanteissa saattaa olla myös alkoholi mukana, Kaján huomauttaa.

Jos huomaa jonkun tarvitsevan apua, tilanteesta on syytä ilmoittaa muille paikalla oleville. Jos venettä ei lähistöllä ole, apuun lähtijän olisi hyvä varautua edes jonkinlaisella kellumista avittavalla välineellä, kuten uimapatjalla.

– Jos on enemmän väkeä ja paikalle pääsee lähtemään joku toinenkin, niin aina parempi. Avun tarvitsijaa olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä lähestyä takaapäin, jottei tämä hädissään tarraa kiinni ja vie molempia pinnan alle.

Yksin tilanteessa olevan kannattaa soittaa hätänumeroon ja lähteä apuun vasta sen jälkeen. Omien kykyjen riittävyys on kuitenkin syytä punnita ennen pelastusretkelle syöksymistä.

Vaikka hätääntyä ei saa eikä 112-numeroa kannata näppäillä ennen kuin on saanut muodostettua kokonaiskuvan tilanteesta, jahkailemaan ei kannata jäädä.

– Jos Matti on kadonnut, laiturilla olevia voi ihan hyvin pyytää huhuilemaan Mattia. Moni ehkä häpeilee ja ajattelee, että josko ensin vähän katselen. On kuitenkin ihan eri asia, jos vaikkapa marjastaja eksyy maastoon. Vedessä ei kauheasti aikaa katselulle ole.

Jos käy ilmi, että uimari on kunnossa ja hälytys on tehty turhaan, on Kajánin mukaan syytä tarttua puhelimeen uudelleen ja ilmoittaa kaiken olevan kunnossa. Näin pelastuslaitos ei lähetä enää suotta lisäjoukkoja paikalle ja voi ohjata jo matkaan päässeet takaisin asemille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?