Loppukiriviikonloppu

Ulkoministeri Erkki Tuomioja, kirjailija Hannu Mäkelä ja professori Pertti Haapala johdattavat lauantaina sata vuotta sitten Kukkialle saapuneen Eino Leinon runojen jäljille Luopioisten Mikkolan Navetalla.

Nuijalla ensimmäistä kertaa järjestettävä Lottapäivä tarjoaa ensin taidetta ja asiaa, ja illan hämärryttyä elämyksiä valojen ja äänien avulla.

Kyläfestareiden klassikko Augustrock soi Kuohijoella 15. kertaa lastenpsykiatrian potilaiden hyväksi. Lisäksi soitto raikuu seudun muillakin tanssilavoilla ja ravintoloissa.

Rautajärven markkinat saavat erityistä mielenkiintoa, isännöihän Vuoden kylä samalla Pirkanmaan kyläpäivää. Tapahtuman yhteydessä ratkotaan myös pitäjän Sahtimestaruudet.

Kukkolan kyläkeinu vapautetaan lauantaina pariksi tunniksi kahleistaan. Keinun historiaan pääsee tutustumaan myös pääkirjasto Arkkiin kootussa näyttelyssä.

Näyttävät harrasteajoneuvot ja vanhat bussit kokoontuvat viikonloppuna Mobiliaan. Kotiseutukierros tutustuttaa Luopioisten kirkonkylän vanhoihin asuinsijoihin ja kotiseutujuhla kokoaa väen Mikkelinmäelle. Juhla-aamu alkaa uimarannassa, johon kirkkoveneet lipuvat Kukkian vastarannoilta entisaikojen tapaan.

Luopioisissa pelataan pihasählyä ja Kangasalan Vesaniemessä rantalentopalloa.

 

Viime viikonloppu oli Sydän-Hämeen kylissä tapahtumantäyteinen, mutta edellä oleva luettelo paljastaa, että edessä on kesän loppukiriviikonloppu. Kylissä juhlitaan, kisaillaan ja kokoonnutaan ennen kuin aletaan valmistautua kouluun ja kaupunkiin paluuseen.

Heinäkuun tapahtumaruuhkat ja päällekkäisyydet on helppo ymmärtää tämän vuoden kokemuksien perusteella. Heinäkuun helteillä kaikki eivät jaksa ammentaa seudun tapahtumatarjonnasta, vaan moni jää laiturille lepäilemään, kun lämpömittari kolmissa kymmenissä. Mutta kesäkuun koleissa sateissa ei olisi saatu ketään liikkeelle.

Heinäkuun lomakaudella riittää vilinää arkipäivienkin tapahtumissa. Kesäkuussa ihmiset eivät liikkuneet edes viikonloppuisin, koska mökkiläiset eivät lähteneet rannoille pitämään sadetta ja paikkakuntalaisetkin odottivat kunnon kesäkelejä.

 

Viime viikon tapahtumien takaa voi tunnistaa uuden voiman, joka vaikuttaa Sydän-Hämeen omaleimaisten ja kotoisten kesätapahtumien taustalla.

Kyllähän mökkiläisen pitää olla sen verran kesäpaikkakunnan meiningissä mukana, että järjestää sinne maalaisfestivaalin, kuten Heikki Salo. Saarikylien sunnuntainen Myllyrock oli taas monille kävijöille kesän kohokohta. Huippuartistit esiintyivät kauniissa kesäillassa ja leppoisassa tunnelmassa.

Vielä tuoreempi esimerkki mökkiläisvoimasta on Anja Tyrväinen, joka järjesti itselleen nimikkoviikon Vuolijoelle.

Vielä vuosi sitten Kyörin pirtin perinteisiä seuroja vietettiin hautajaistunnelmissa. Kyläläiset olivat alla päin, koska seurakunta oli myymässä kotiseutumuseoksi muodostunutta merkkirakennusta. Seurakunta yritti kertoa, että pirtti on menossa hyvään perheeseen, vaikkei pirtin ja kylän hengen vaalimista pisteytetty erikseen kiinteistöä kaupattaessa.

Tyrväinen teki aika näyttävä sisääntulon Vuolijoen meininkiin: perinteiset seurat järjestettiin ruususen unesta heränneessä pirtissä. Lisäksi uusi kesäasukas järjesti kylällä taidenäyttelyn ja luennoi Eino Leinosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?