Lotta-päivä avaa maiseman lottien maailmaan

Pälkäneen lottia Nuijantalon lottahuoneessa. Taustalla lottaryijy. Kuvan omistaa Hanna-Liisa Anttila

Pälkäneen Nuijantalolla (Onkkaalantie 102) vietetään Lotta-teemapäivää lauantaina la 2.8.2014 alkaen kello 18. Nuija oli viime sotien aikana paikka, jonne keskittyi merkittävä osa pälkäneläisten lottien arkityötä: ompelua, leipomista, perunoiden kuorintaa, toiminnan suunnittelua, tavaroiden säilyttämistä, lähettämistä ja vastaanottamista.

Lotta-päivän tunnelmaan sukelletaan kello 15:sta lähtien, jolloin Nuijantalon pihalla on tarjolla rokkaa ja lettuja. Kylämaisemassa saattaa nähdä myös pikkulottia hoitamassa velvollisuuttaan eli sankarihautojen kastelua.

Lotta-päivän ohjelmallinen osuus alkaa klo 18:00, jolloin avataan kuvataiteilija Johannes Vähäsarjan näyttely Valkeat harsot. Maalausten teemat käsittelevät taistelun jälkeistä tilaa sekä lottien ja sotilaiden vuorovaikutusta. Näyttelyn avaa sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen. Lotta-päivässä pitää esitelmän KT Kaisa-Maria Peltokorpi, joka on väitellyt lottien selviytymisestä sodassa vuosina 1939−1945. Lisäksi puheenvuoron käyttää lottien historiaan perehtynyt Pirkko-Liisa Ollila.

Lotta-päivän korkeatasoisesta musiikista vastaavat Seppo Hovi, Jonna Järnefelt ja Jukka Leppilampi. Ilta päättyy Putoavia tähtiä -äänimaisemaesitykseen Syrjänharjulle, missä lottien ilmavalvonta tapahtui 70 vuotta sitten.

Lotta-päivän järjestävät yhteistyössä Pälkäneen Suomalainen Nuija ry., Keltainen Talo ja Pälkäneen kulttuuritoimi.