Rentoa iltamahenkeä ja runoutta – Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia vie yleisön Matti Ristisen johdolla pohtimaan elämää, kuolemaa ja rakkautta

Matti Ristinen vastaa toimittajan soittoon Sallassa. Alkamassa on Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia-esitys koululaisille. Edellisiltana Suomussalmella sijaitseva kylätalo on täyttynyt äärimmilleen saman esityksen äärelle.

– Oli hienoa seurata, kuinka ihmiset viihtyivät katsomossa ja vaihtoivat keskenään kuulumisia väliajalla. Se on arvokasta ja hienoa, esimerkiksi Sykkeestä, Pirunpellosta ja Tuntemattomasta sotilaasta tuttu näyttelijä Ristinen kertoo.

Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia -näyttämöteos on kiertänyt tammikuusta alkaen Suomea. Sitä esitetään erityisesti maaseudun kylätaloilla ja seurantaloilla, vaikka muutama isompikin esityspaikka mukaan mahtuu. Pälkäneen Nuijantalolle esitys saapuu perjantaina 3. toukokuuta.

– Ajatuksena on viedä kulttuurielämää niihin paikkoihin, joissa sitä ei välttämättä ole niin paljon tarjolla. Ehkä esitys houkuttelee ihmisiä myös keskustoista maakuntiin ja maaseudun suuntaan päin.

– Esitys on rento ja helposti lähestyttävä, vähän sellainen iltamahenkinen, Matti Ristinen kertoo. Kuva: Antti Kirves.

Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia yhdistää runoutta, musiikkia ja liikettä. Se tarkastelee ikiaikaisia teemoja: elämää, kuolemaa ja rakkautta. Esityksellä myös 50–vuotisjuhlavuottaan juhlivan Ristisen lisäksi lavalla nähdään Johanna Juhola ja Sari Haapamäki.

Ristinen on valinnut mukaan runoja, jotka nostavat esiin muistoja eletystä elämästä. Harmonikkataiteilija Juhola on säveltänyt runoihin uutta musiikkia ja Haapamäki vastaa esityksen liikekielestä.

Juhola on julkaissut kuusi albumia omalla nimellään ja toimii muusikkona ja säveltäjänä lukuisissa yhtyeissä. Haapamäki on puolestaan tehnyt pitkän uran näyttelijänä ja tanssijana Helsingin kaupunginteatterissa.

– Esitys on rento ja helposti lähestyttävä, vähän sellainen iltamahenkinen. Mukana on myös tarinointia, joka johdattelee yleisön runoihin, Ristinen kertoo.

Lavalla nähdään Johanna Juhola, Matti Ristinen ja Sari Haapamäki. Kuva: Antti Kirves.

Teoksen on ohjannut teatteriohjaaja Milko Lehto. Visuaalisesta suunnittelusta on vastannut vaatesuunnittelija, elokuvaohjaaja ja yrittäjä Paola Suhonen. Runojen lisäksi kuultavat tekstit on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen. Pietu Pietiäinen on teoksen valo- ja äänisuunnittelija ja vastaa myös sen projisoinneista.

Kiertue toteutetaan yhteistyössä 75-vuotisjuhlavuottaan viettävän Suomen Kotiseutuliiton kanssa. Apurahat esityksen mahdollistamiseksi ovat myöntäneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus. Esitys kiertää Suomea heinäkuun alkupuolelle asti.