Liikkuvat aurinkosuojaimet ovat hyvä vaihtoehto

 

Energianeuvontapalvelu Rane pyörii pääasiassa kolmen hengen voimin, vaikka toiminta-alueena on koko Pirkanmaa.

Kesäisin on hyvä aika nauttia auringosta, mutta ikkunoista sisään pääsevä auringon valo ja lämpö saattavat nostaa asunnon sisälämpötilan tukalan kuumaksi. Miellyttävä sisälämpötila on kesälläkin alle 23 astetta, mutta sähkökäyttöiset ilmastointilaitteet kuluttavat melko paljon energiaa. Miten sitten olisi mahdollista jäähdyttää asunto miellyttävään lämpötilaan käyttämättä sähköä?

 

Räystäitä ja lippoja

Tehokkain keino pitää asunto viileänä kesäisin on ennakointi jo rakennusvaiheessa. Talon passiivinen jäähdytys voidaan toteuttaa esimerkiksi erilaisin räystäin tai lipoin, jotka estävät auringonpaisteen pääsyn sisälle eikä sisälämpötila nouse liian korkeaksi. Valmiin talon ikkunoihin on mahdollista asentaa jälkikäteen säädettävät markiisit tai kaihtimet, joita on saatavana eri muotoisina erilaisiin ikkunoihin.

Aurinkosuojayhdistyksen Vesa Anttila suosittelee harkitsemaan liikkuvia aurinkosuojaimia myös uutta taloa rakennettaessa.  Nämä ratkaisut ovat lähes sähköttömiä ja säätyvät automaattisesti sopivaan asentoon sisätiloissa olevan lämpötila-anturin antamien tietojen mukaisesti, jolloin auringon valoa voidaan hyödyntää tarvittaessa osana valaistusta ja lämmitystä.

Anttilan mukaan aurinkosuojaus on tehokkainta ikkunan ulkopuolelle asennettuna. Liikkuvia aurinkosuojaimia käytettäessä ikkunoihin ei tarvitse asentaa selektiivipintaa. Myös ikkunoiden väliin asennettuna kaihtimet päästävät tarvittaessa valoa ja lämpöä sisälle, mutta ovat suojassa sääolosuhteilta.

Sisätiloissa suljetut kaihtimet pystyvät torjumaan sisätilojen lämpötilojen nousua kesällä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että osan sähkökäyttöisestä valaistuksesta voi korvata luonnonvalolla, eikä siihen tarvitse kuluttaa sähköä.

 

Huomioi materiaalit

Huonetilan puolelle asennettujen kaihtimien kanssa Aurinkosuojayhdistys suosittelee kiinnittämään huomiota erityisesti materiaalien ja värien valintaan. Vaaleilla pinnoilla on mahdollista heijastaa auringonsäteily takaisin ulos, jolloin sisätila ei lämpiä yhtä paljon. Pystysuorat screenkaihtimet ovat perinteisiä sälekaihtimia tehokkaampi ratkaisu, sillä niiden muodostama heijastuspinta on yhtenäisempi. Ikkunoihin voi asentaa myös aurinkosuojakalvot, mutta tällöin ei pidä käyttää sisäpuolisia kaihtimia. Kalvojen ja kaihtimien yhteisvaikutus nimittäin kerää lämpöä ja ikkunasta tulee käytännöllisesti katsoen patteri.

 

Myös viihtyisyyttä lisäävät tontilla kasvavat lehtipuut auttavat kesäajan varjostuksessa, kun lehtipeite muodostaa luonnollisen aurinkosuojan. Tuulettaminen kannattaa tehdä varjon puolelta ja mahdollisuuksien mukaan viileään yöaikaan, jolloin se tarjoaa enemmän helpotusta kuumille jaksoille.