Taina Sahlanderin valokuvia Pikonlinnassa

Taina Sahlanderin Mykkä kosketus -valokuvanäyttely on esillä Pikonlinnassa elokuun loppuun saakka.

Pikonlinnassa Galleria Villa Armaassa on elokuun ajan esillä Kangasala kulttuurijohtaja Taina Sahlanderin valokuvia. Mykkä kosketus -näyttely oli viime kesänä ensimmäistä kertaa esillä Luopioisten taidekesässä Mikkolan navetalla. Lisäksi vuosina 2009–2013 otetut kuvat ovat aiemmin olleet esillä Seinäjoen pääkirjastossa ja Mäntän kaupunginkirjastossa.

Mykkä kosketus on Sahlanderin ensimmäinen valokuvanäyttely. Kuvauskohteena toimii usein luonto, mutta kuvat eivät ole varsinaisia luontokuvia.

– En pyri dokumentoimaan luontoa, vaan löytämään sellaisia kiinnostavia muotoja ja rakenteita, jotka johdattavat katsojan ehkä ristiriitaisiinkin tunnekokemuksiin: lapsuuden muistoihin, vanhoihin kotipaikkoihin, elämän rajallisuuteen, mieleen porautuneisiin äänimaisemiin, siihen vahvaan herkkyyteen joka löytyy meistä kaikista.

Valokuvaus on Sahlanderille ennen kaikkea hetkeen pysähtymistä ja täydellistä keskittymistä.

– Hidastan aikaa ja ihmettelen, ympäristön hälyt ja ajantaju katoavat. Hetki on minun eikä kukaan voi sitä varastaa. Huumaannun sellaisten onnekkaiden sattumien löytämisestä, joita en tiennyt etsiväni.

Hän pyrkii vangitsemaan hetken merkityksellisyyttä ja löytämään kauneutta yksinkertaisista, ehkä vähäpätöisenäkin pidetyistä asioista. Muistoilla on kuvan syntyyn vähintään yhtä iso vaikutus kuin sillä, mitä kulloinkin silmillään näkee.

– En yleensä suunnittele kuvan ottamista, vaan kuuntelen senhetkistä tunnetta ja kuvaan intuitiooni luottaen. Näkymättömästä hipaisusta voi seurata vahva kokemus, joka ei sanoja tarvitse. Näyttelyn Mykkä kosketus -nimi viittaa juuri tuollaiseen elämykseen.