Vislakka hakee revanssia ensi vuonna Joensuusta

Katri Avotien omistama Hopihopi oli kuninkuusravien ensikertalainen. (Kuva: Ilkka Nisula)

Sahalahtelaistamma Vislakka ja sen valmentaja Tomi Saarinen joutuivat pettymään Porin Kuninkuusraveissa. Porista pärähti tällä kertaa kokonaiskilpailun kuudes sija.

Tamma näytti kyllä radalla ihan tuttuun malliin menohalujaan, mutta siitäkin huolimatta parhaat palkinnot menivät muille valjakoille. Kuningattareksi seppelöitiin tänä vuonna kilpailun ensikertalainen Mokomani ja kuninkaaksi puolestaan ”Siuntion jukuripää” Köppinen.

Kuningatarkilpailun avausmatkalla kaikki sujui ja soljui aluksi niin kuin pitikin. Keulaan päässyt kakkossuosikki Saaga S antoi Vislakalle keulapaikan suosiolla noin kierros ennen maalia, kun sahalahtelaistamma jyskytti eteenpäin.

Suhteellisen normaalin oloisesta matkavauhdista huolimatta, ainakin kauden päätapahtumaksi, Vislakka taipui 2100 metrin avauskisassa neloseksi. Voiton korjasi selkäjuoksun saanut Saaga S.

– Tamma oli avausmatkalla tukkoinen, Tomi Saarinen myönsi.

– Minun olisi pitänyt ajaa sillä terävemmät viimeistelyharjoitukset. Jätin ne kuitenkin tekemättä, koska helteet ovat olleet viime aikoina melkoiset.

Vaikka avausmatka ei mennytkään odotusten mukaisesti, Vislakka oli kuitenkin vielä varsin hyvissä asemissa seppelettä ajatellen. Eroa oli kärjessä keikkuneeseen Saaga S:ään 1,2 sekuntia.

 

Kuskille sapiskaa

Toisen kilpailupäivän eli sunnuntain ja kokonaiskilpailun toinen osamatka maili alkoi lupaavissa merkeissä. Vislakka tuli hakemaan keulapaikkaa 500 metrin juoksun jälkeen. Piikki irtosi varmasti, kun keulassa juoksi tallikaveri Hopihopi.

Kun Vislakka pääsi keulaan, tilanne vaikutti olevan hyvin hallinnassa myös kokonaiskilpailua ajatellen. Sitten tapahtui jotain hyvin mielenkiintoista. Vislakan ohjastaja Mika Forss ryhtyi ajamaan tammaa kuin viimeistä päivää. Niinpä täyden tuhannen väliajaksi kellotettiin 21,5, josta toisen puolikkaan Vislakka rymisteli luonnollisesti vieläkin kovempaa.

Edellä mainittu kostautui loppusuoralla, ja Vislakka kangistui kolmanneksi. Edelle ehtivät tallikaveri Hopihopi ja voittoon puolestaan Mokomani. Saaga S laukkasi hiukan ennen maalilinjaa ja menetti näin pelin kokonaiskilpailua ajatellen.

Mailinkin jälkeen tilanne oli vielä täysin mahdollinen seppeleen suhteen. Vislakan etukäteen vahvimmalla matkalla eli 3100 metrillä mahdollisuudet kariutuivat jälleen raskaaseen vauhdinjakoon.

Vislakka haki väkisin keulapaikan Yllin Kylliniltä 21,5-vauhtisessa avauksessa. Kierros jäljellä Jarmo Saarelan ohjastama Sekottaja prässäsi piikin pois Vislakalta ja piti paikkansa maaliin asti.

Vaikka Mika Forss heitti Vislakan vielä kuolemanpaikalle, sen eväät oli tällä kertaa syöty. Vislakka taipui päätösmatkalla takajoukkoihin kymmenenneksi ja oli siis kokonaiskilpailun kuutonen.

Tomi Saarinen otti avausmatkan taipumisen omalle kontolleen. Toisen päivän mittelöissä hän olisi toivonut ohjastaja Mika Forssilta parempia ajosuorituksia.

– En kerta kaikkiaan ymmärrä Mikan sunnuntain ajoja. Mailin toisella puolikkaalla hän ajoi tamman aivan maitohapoille. Myös kolmen tonnin alkurevitys oli käsittämätön juttu.

Vaikka Mika Forss on ajanut paljon startteja Vislakalla, ainakaan aivan lähiaikoina hän ei ohjasta tammaa.

– Jos hevonen on normaali, menemme Turun T75-finaalikierrokselle reilun parin viikon kuluttua. Tarkoituksena on ajaa siellä 80 000 euroa tienanneiden lähdössä. Varmaa on se, että kuski vaihtuu tuohon starttiin. Mika ei aja hevosta Turussa. Hän on toistaiseksi jäähyllä hevosteni suhteen, Saarinen räväytti.

Mielenkiintoinen kysymys onkin: kuka hevosta ajaa seuraavaksi?

– Täytyy nyt katsoa.

Voisiko uusi kuljettaja olla Jämsän nuori ohjastajakomeetta Hannu Torvinen?

– Hannu tai Kylliäisen Tommi, Saarinen vastasi lopulta kysymykseen uudesta ajurista.

Joka tapauksessa Porin pettymykset on nyt unohdettu ja Vislakalla tähdätään ensi vuoden Kuninkuusraveihin Joensuuhun.

– Joensuu on mielessä. Eivät Vislakan luokka ja kapasiteetti ole mihinkään kadonneet, Tomi Saarinen kiteytti.

Sahalahden toinen tamma, Annamari Sipilän valmentama Hopihopi saalisti kilpailussa sijoitukset 11. ja kakkonen. Rajulla päätösmatkalla Hopihopi keskeytti juoksun.

– Mielestäni Hietasen Hannu teki aivan oikein, kun keskeytti hevosellani päätösmatkalla, vaikka se merkitsi kokonaiskilpailusta putoamista. Alkumatkan vauhti oli niin käsittämättömän kovaa. Olisi pitänyt valita tammalle takarivi päätösmatkalle.

Myös Hopihopin tähtäimessä on Turun finaalikierros.

– Jos hevonen palautuu normaalisti, suuntaamme tälläkin Turkuun.

Tomi Saarisen valmentama Vislakka (vas.) ja Katri Avotien omistama Hopihopi tähtäävät seuraavaksi Turun T75-kierrokselle. (Kuva: Ilkka Nisula)