Vatasen Hall of Fame-valintaa juhlittiin lähdössä

Ari Vatanen allekirjoittaa Rally Hall of Fameen sijoitettavan kunniataulunsa. Taustalla Rally Hall of Famen edustaja Petri Niemenmaa. Kuva: Mobilia/Martti Piltz.

Suomen ensimmäisen virallisen rallin maailmanmestarin Ari Vatasen valintaa kansainväliseen Rally Hall of Fame -kunniagalleriaan juhlittiin Jyväskylässä Suomen rallin startin alla. Vatanen esiteltiin rallin lähtökorokkeella yleisölle legendaarisena Jyväskylän voittajana ja uutena Rally Hall of Famen jäsenenä. Esittelyn jälkeen lajilegenda kävi kunniagallerian osastolla allekirjoittamassa oman kunniataulunsa. Osastolla oli esillä tarkka kopio hänen maailmanmestaruusautostaan, vuosimallia 1981 olevasta Ford Escort RS 1800:sta.

Rally Hall of Fame on Kangasalla sijaitsevan auto- ja tieliikenteen erikoismuseon Mobilian ja Autourheilun kotimaisen lajiliiton AKK-Motorsport ry:n yhteishanke. Hankkeen suomalaisesta taustasta huolimatta toimintaa ohjaamaan on haluttu periaate, jonka mukaan gallerian tulee puolueettomasti kuvastaa saavutuksia rallin saralla koko maailmassa.

Niinpä nimitykset kunniagalleriaan tekee kansainvälinen valiokunta, jonka jäseninä toimivat AKK:n kunniapuheenjohtaja Kari O. Sohlberg, rallin MM-sarjan manageri Michele Mouton, FIA:n varapuheenjohtaja Morrie Chandler, toimittaja Martin Holmes ja Suomen Urheilumuseosäätiön johtaja Pekka Honkanen. Rally Hall of Fameen nimetään vain uransa jo lopettaneita tähtiä, mutta he voivat olla muullakin tavoin lajin parissa kunnostautuneita kuin kuljettajina tai kartanlukijoina.

Ari Vatanen voitti Britannian rallisarjan heti Fordin suojatiksi päästyään 1976, mutta ensimmäisen MM-tason voiton hän saavutti vuoden 1980 Akropolis Rallissa. Seuraavana vuonna Vatanen voitti yksityisen tiimin suojissa maailmanmestaruuden Fordilla. Lisäksi hän voitti useita osakilpailuja – myös sen jälkeen, kun oli toipunut Argentiinassa vuonna 1985 sattuneesta hengenvaarallisesta onnettomuudesta. Vatanen muistetaan erityisesti Pariisi–Dakar-rallin kestomenestyjänä.

Vatanen nimettiin kunniagalleriaan tänä keväänä yhdessä Stig Blomqvistin ja David Richardsin kanssa.

Aiemmin rallitähtien galleriaan on ehditty nimittää muun muassa Erik Carlsson, Paddy Hopkirk, Rauno Aaltonen, Timo Mäkinen, Hannu Mikkola, Carlos Sainz ja Tommi Mäkinen.

Ari Vatasen poika Max oli mukana Suomen MM-rallissa. Fordilla kisannut nuorempi Vatanen ajoi maaliin sijalla 29.