Ahtaasta portista

Jeesus sanoo: ”Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen”  Matt. 7: 13–14.

Tämän viikon evankeliumitekstin mukaan Jumalan valtakuntaan on käytävä sisään ahtaasta portista.

Miksi ja millä tavalla tuo portti on ahdas? Armohan on ilmaista ja koskee kaikkia. Kristus on kaikkien puolesta kuollut. Evankeliumiakin on käsketty julistaa teillä ja aitovierillä kaikille luoduille, aina maailman loppuun asti.

Miksi tie on kapea? Eikö Jeesus ole valmistanut sen valmiiksi taivaaseen asti? Miksi vain harvat löytävät sen? Eikö Jumalan sana ole kaikunut kohta kaikkialle maailmaan?

Samassa luvussa aiemmin Jeesus kehottaa: ”Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan. Sillä jokainen pyytävä saa ja jokainen etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan.”

Tässäkin puhutaan samasta ahtaasta portista. Jeesus kehottaa etsimään taivaan valtakuntaa, kuin muurista vaikeasti havaittavaa pientä porttia.

Tätä pelastuksen porttia on etsittävä tarvittaessa vaikka yksin. Kun tällaisen portin löytää muurista, se saattaa olla kiinni. Silloin on kolkutettava, kunnes avataan, ja Jeesus lupaa, että jokainen etsijä löytää ja jokaiselle joka kolkuttaa avataan.

Monet eivät vaivaudu etsimään, vaikka Jumalan sana meitä siihen kehottaa. Tämänkin vuoksi portti on ahdas ja tie kapea. Ahtaus ja kapeus ei ole Jumalassa tai evankeliumissa, vaan meidän haluttomassa ja syntisessä sydämessämme.

Jumala tuli ihmiseksi Jeesuksessa ja kuoli puolestamme, pelastaakseen meidät. Läpi raamatun hän huutaa: miksi ette valitse minua.

Portin ahtaus ei johdu hänestä. Hän suostuu jokaisen etsijän löydettäväksi. Hän avaa jokaiselle kolkuttavalle. Hän on lähettänyt omansa kuuluttamaan tätä ilosanomaa kaikille ihmisille.

Taivaan valtakuntaa on etsittävä. Sinne ei ajauduta automaattisesti tai vahingossa.

Kaikki tiet eivät vie taivaaseen. Matkalla on usein myös esteitä.

On kyse kaikkein tärkeimmästä. Meidän on muista välittämättä etsittävä Jumalan valtakuntaa, kolkutettava ja anottava. Etsittävä Kristusta, joka on tie totuus ja elämä.

Mistä me sitten löydämme hänet? Kristuksen seurakunnasta, Raamatun sanasta, kasteesta ja ehtoollisesta, niissä hän tulee luoksemme ja kohtaa meidät. Niissä hän on luvannut olla läsnä.

Kristus lupaa: ”jokainen pyytävä saa ja jokainen etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan.”

 

Juha Kankaristo

pastori

Pälkäneen seurakunta

Kommentointi on suljettu.