Kolea kesäkuu unohtui heinäkuun helteessä

Lopuilleen kääntyvä kesä on ollut kelien puolesta poikkeuksellinen. Ensin kärvisteltiin kylmyydessä ja sateessa, sitten seurasi viikkokausia kestänyt hellejakso.

Moni kesäkohde kärsi kesäkuun säistä. Vahinko olisi ollut vielä suurempi, jos vastaavat kelit olisivat sattuneet heinäkuun lomasesongiksi.

Loppukesän paiste vaikuttaa myös kesästä jääviin mielikuviin. Moni kesäkohde pohtisi jatkoaan vakavasi, jos kesä olisi päättynyt kuukauden koleaan sadejaksoon.

 

 

Kylmä kesäkuu rankaisi

– Tavoite saavutettiin: konkurssi siirtyi taas vuodella, sanoo sunnuntaina tältä kesältä sulkeneen Niitty-Seppälän isäntä Jukka Kittilä.

Kylmä kesäkuu rankaisi sekä Kesätorin kahvilaa että marjojen ja vihannesten tilamyyntiä.

– Juhannusmyynti ei hiponut ennätyksiä. Ehkä se oli kuitenkin eräänlainen torjuntavoitto, Kittilä kuvaa.

Heinäkuun helteillä kahvilamyynnissä päästiin normaalilukemiin. Myös satoa kertyi pelättyä paremmin.

– Talvituhot eivät olleet kovin laajoja.

Kesätori sulki sunnuntaina, ja samalla loppui myös mansikan ja vadelman poiminta.

– Viimeisellä aukioloviikolla myynnissä näkyy jo selvästi, että mökkiläiset alkavat palailla kaupunkiin. Nyt aletaan pikkuhiljaa valmistautua syyshommiin, Kittilä sanoo.

 

 

Maissi jatkaa Suttisen kesää

– Kesä oli kaksijakoinen. Kesäkuu oli edellisvuosia hiljaisempi ja heinäkuu ihan hyvä. Eikä elokuukaan näytä ihan hiljaiselta, vaan ainakin koulujen alkuun saakka väki on liikkunut. Elokuun puoliväli on sitten totuuden hetki, Suttisen marjatilan isäntä Simo Laakso sanoo.

Marjatilan kesäsesonkia jatkaa muun muassa maissi. Sokerimaissia myydään grilliherkuksi ja maissipeltoon saatiin tehtyä myös labyrintti, vaikka se heinäkuun alussa näytti vielä kaukaiselta haaveelta: maissit olivat silloin hädin tuskin polven korkuisia.

– Maissi vaatii kasvaakseen yli 20 asteen lämpöä. Sitä on saatu heinäkuun alusta alkaen yhtäjaksoisesti, ja sen ansiosta maissi on vähintään samanmittainen kuin viime vuonna tähän aikaan. Labyrintissä sen huomaa, miten valtavasti maissit kasvavat viikon aikana, Laakso sanoo.

Kuluva kesä tarjoaa taas hyviä perusteita matkailualan toivomalle kesälomakauden myöhentämiselle tai porrastamiselle.

– Juuri naureskeltiin kesäkuussa kuvatulle kokkiohjelmalle, jossa värjöteltiin pipo päässä. Nyt elokuussa on kesä parhaimmillaan ja paljon tuoretta satoa tarjolla, mutta ihmiset palaavat jo kaupunkiin ja töihin.

Suttisen marjatila on auki päivittäin elokuun loppuun saakka.

 

 

Lepakoiden yö huipentaa Vihavuoden kesän

– En tiedä olenko eläessäni leiponut niin paljon kuin tänä vuonna juhannuksesta elokuun ensimmäiseen viikonloppuun saakka. Ja voi vain arvata, onko uunin äärellä ollut näillä helteillä kuuma, Mona Iso-Mustajärvi huokaa.

Hän loihtii Vihavuoden Koskikahvilan maankuulut tyrnikakut ja piirakat.

Juhannuksesta alkaen sekä autoilijoita että veneilijöitä on vieraillut kosken partaalla niin paljon, että parina päivänä kakut ja piirakat pääsivät jopa loppumaan kesken.

– Juhannuksen jälkeiseen kesään voi olla tyytyväinen. Nyt on jo ihan hyvä, että alkaa rauhoittua ja viilentyä, sillä kauaa ei olisi enää jaksanut uunin äärellä hikoilla, Iso-Mustajärvi sanoo.

Vierailu Vihavuodessa kuuluu monen kesäasukkaan jokavuotisiin perinteisiin. Myös mökkivieraat viedään usein koskelle, jota pitkin Kukkian vedet virtaavat kohti Iso-Roinetta.

Vihavuoden kesä huipentuu lauantaina vietettävään Valon ja lepakoiden juhlaan. Kello 15 alkaen kosken partaalla pelataan kenttäpelejä ja järjestetään lasten ohjelmaa. Hauholainen lintuäänittäjä ja lintuharrastaja Karri Jutila luennoi lepakoista ja luonnosta. Lisäksi ohjelmassa on ankkakoskenlasku.

Kello 20 alkaen koskikahvilan terassi muuttuu tanssilavaksi. Illan hämärtyessä koski valaistaan.

– Toivottavasti olisi taas hyvät kelit, kuten muissakin tapahtumissa tämän kesän aikana, Mona Iso-Mustajärvi sanoo.

 

Ohikulkijat eivät löydä Nuijalle

Vanhankirkon naapurista Nuijalle muuttanut Keltainen Talo lähti kesään suurin odotuksin. Odotuksena oli, että tunnelmallinen kahvilakauppa toisi mukanaan vanhat asiakkaansa ja houkuttelisi keskustassa sijaitsevan perinteikkääseen juhlataloon myös uusia asiakkaita.

– Kesäkuun loppuun saakka tilanne olikin kohtuullinen edellisvuosiin verrattuna. Mutta heinäkuussa tapahtui romahdus. Tulos ei täyttänyt odotuksia, Heli Rapatti sanoo.

Väkeä eivät vieneet helteet, vaan valtatien varresta puuttuneet opasteet.

– ELY-keskuksen mielestä teiden varsilla on liikaa opasteita, ja ne aiheuttavat vaaraa. Maaseudun matkailukohteet saavat helpommin luvat opasteille syrjäiselle alueille kuin taajamiin, Rapatti sanoo.

Puuttuvien opasteiden vaikutus ei näkynyt vielä alkukesästä, kun liikkeellä oli lähinnä paikallisia, jotka tiesivät Keltaisen Talon muutosta. Heinäkuun lomakaudella sen sijaan havaittiin, etteivät ohikulkijat löytäneet Nuijalle. Asiakkaat pyörivät vanhan paikan pihassa ja harmittelivat muissa matkailukohteissa, kun Keltaista Taloa ei enää ole.

– Toisaalta ne jotka ovat perille löytäneet, ovat olleet positiivisen yllättyneitä uudesta paikasta. Monet ovat palanneet kesän aikana useampaan kertaan.

Keltainen Talo on vilkastuttanut Pälkäneen keskustan kesää uusilla tapahtumilla. Lottapäivä keräsi sekä väkeä että kiitosta, ja Nuijanmäen toreilla muun muassa käsityöläiset ovat tehneet hyvin kauppaa. Kesän viimeinen tori järjestetään sunnuntaina 17.8. kello 12–16. Sunnuntaina vietetään myös ravintolapäivää, joten luvassa voi olla myös poikkeuksellisia makunautintoja.

Keltainen Talo on auki vuodenvaihteeseen saakka. Lomakauden päätyttyä siirryttiin syysaukioloaikoihin: talo on suljettu maanantaisin ja tiistaisin, mutta auki muina päivinä, myös lauantaisin, jos tilaa ei ole varattu yksityisjuhliin.

 

 

Pikakesä meni ohi odotellessa

– Tämä kesä on mennyt äkkiä. Alkukesä odotettiin kesää, heinäkuusta alkaen on ollut niin kuuma, että on odotettu syksyä ja viileämpiä kelejä, Anu Syrjynen sanoo.

Strutsitilan emäntä myöntää itsekin olevansa jo pyörryksissä kuuman ja vilkkaan loppukesän jäljiltä.

– Kesäkuun sateet rankaisivat meitäkin. Heinäkuun helteissä oli se vaara, että ihmiset jäisivät rannoille. Mutta hyvin ihmiset ovat jaksaneet liikkua. Kesästä tulee varmaan ihan tavanomainen – ei parempi, muttei huonompikaan, Syrjynen sanoo.

Strutsitilan kesäaukioloajat jatkuvat vielä tämän viikon ajan eli tila on sunnuntaihin saakka päivittäin avoinna. Lisäksi se on auki seuraavana viikonloppuna.

 

 

Kääriäinen hyppää näyttämöltä lavalle

Viisi vuotta sitten valmistunut ja avannut Sappeen kesäteatteri löysi heti menestysreseptin. Kesällä 2009 nähtyä Olavi Virta -musikaalia on seurannut lisää nostalgisia musiikkinäytelmiä.

Vuosien varrella kilpailu on kiristynyt, kun muissakin kesäteattereissa on ammennettu takavuosikymmenien iskelmistä ja elämäntarinoista. Täksi kesäksi Sappee tuoresti tarjontaansa: Jorma Kääriäinen ja Yhden tähden hotellin bändi nähdään kesäteatterilavan lisäksi myös Huipussa perjantaikeikoilla.

– Maasta ei löydy toista kesäteatteria, joka tarjoaisi vastaavanlaiset fasiliteetit. Sappeessa on oikea ravintola ja lava ja kunnon vessat, eikä mitään bajamajoja. Huippuun syntyy hieno tunnelma, ja väki viihtyy tanssilattialla, Ari Kankaanpää kehuu.

Kääriäinen esiintyy Huipussa teatteribändin kanssa joka perjantai kello 22. Teatteriväen lisäksi keikat ovat keränneet jonkin verran muutakin yleisöä.

Hänen mielestään tämä kesä on vahvistanut ajatusta, että Sappeen kesässä pitää jatkossakin panostaa kokonaisvaltaisiin teatteri ja keikkailta -paketteihin.

Bändi ja artistit ovat jaksaneet hyvin perjantai-illan urakan, vaikka välillä teatterin lavalla onkin ollut hikistä.

– Vissyä menee kassitolkulla, Kankaanpää nauraa.

Hänellä ei ole vielä tarkkaa tietoa kesäteatterin kävijämääristä. Kolea kesäkuu ei ehtinyt verottaa kesäteatteria pahasti, sillä näytelmä sai ensiesityksensä vasta hyisen juhannuksen jälkeen.

– Ensimmäisten esitysten jälkeen kelit ovat olleet hienot.

 

 

Kesäkalustekauppa ylitti odotukset

Kesäkuussa vihmoi vettä, ja pahimmillaan päivä lämpeni hädin tuskin toiselle kymmenelle. Voisi uskoa, ettei sellaisella kelillä kukaan lähde puutarhakalustekaupoille. Mutta Luopioisissa kesäksi avannut Owas Designin kalustemyymälässä tehtiin kauppaa enemmän kuin edelliskesänä.

– Kertaakaan ei tiennyt etukäteen, millainen päivä tulee. Alkukesän sadepäivinäkin kauppa saattoi käydä tosi hyvin: ihmiset lähtivät ostoksille, kun ei mökilläkään viitsinyt värjötellä, Teijo Kuiri kertoo.

Kalusteita Vietnamista maahantuova Kuiri piti myymälää Luopioisissa kolmatta kesää.

– Kaksi vuotta sitten lähdin kokeilemaan aivan umpimetsästä. Ensimmäisenä kesänä kauppa kävi niin hyvin, että uskalsin jatkaa viime vuonna. Silloin myynti tuplaantui, ja täksi vuodeksi otin ison riskin. Varastot olivat isot, ja toukokuun puolivälissä oli joka paikka täynnä kalusteita. Mutta suuri osa malleista on jo myyty ajat sitten loppuun. Tänä vuonna myydään melkein kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna, Kuiri ynnää.

Osa kasvusta on edelliskesien satoa.

– Ihmiset ovat oppineet, että Luopioisissa on monipuoliset valikoimat. Isot kalustetalot pelaavat varman päälle ja ottavat muutamaa mallia ja väriä. Silloin asiakkaat eivät saa samanlaisia vau-elämyksiä kuin isojen valikoimien äärellä. Siksi sana kiirii, ja kalusteita tullaan katsomaan ja hakemaan kauempaakin.

Suuri osa kalusteiden ostajista on kuitenkin lähiseudun asukkaita ja kesäasukkaita.

– Ympäristökunnissa on äärettömän laaja kesäasutus, ja mökkiläisillä riittää ostovoimaa, vaikkei yleinen taloudellinen tilanne olekaan kaksinen. Pari NHL-kiekkoilijaakin haki terasseilleen Owas-kalusteita. Mieltä on lämmittänyt, kun monet ovat kertoneet kiertäneensä paljon myymälöitä ja päätyneensä Luopioisiin, koska täällä on parhaat valikoimat.

Kuiri on jo suunnitellut innolla ensi kesää. Hän on käynyt neuvotteluita Regon salibandyhallista, joka on suuren osan kesää tyhjillään.

– Olisi hienoa, jos saisin entistä laajemmat tilat alakertaan, ettei kalusteita tarvitsisi kantaa ylös ja alas.

Kuiri panosti tähän kesään entistä enemmän. Hänen apunaan toimineiden Raija Kuirin, Arto Nousiaisen ja Ella Kaivolan ansiosta myyntinäyttely pystyttiin kesä–heinäkuussa pitämään auki viitenä päivänä viikossa.

Luopioisten kesämyymälän ohessa Kuiri on suunnitellut rautakauppojen kanssa ensi kesän kaluste- sekä pihalaattatilauksia.

– Siitä on etua, että kuljen paljon maailmalla, ja pääsen jo etukäteen näkemään, millaiset trendit ovat seuraavaksi rantautumassa meillekin.

Rautakauppojen lisäksi myös monet yksittäiset asiakkaat ovat tilanneet tulevaksi vuodeksi kalusteita. Kesäkalusteet saa käytännössä mittatilaustyönä, kun ne tilaa ajoissa.

Owas Design tyhjentää varastojaan loppuunmyynnissä torstaina ja perjantaina kello 10–18 sekä lauantaina kello 10–14.