Välikilpailupaikka avasi uusia ovia

Laitikkalasta kotoisin oleva mezzosopraano Katariina Heikkilä eteni kansainvälisessä Mirjam Helin -laulukilpailussa välierävaiheeseen saakka.

– Välikilpailu meni hyvin. Lauloin omalla tasollani, ja olimme yhdessä säestäjäni Joel Papinojan kanssa suoritukseen tyytyväisiä. Mutta jotenkin tiesin, ettei se riitä finaaliin saakka, Heikkilä sanoo.

Laulaja ei ole pettynyt, vaikkei selvinnytkään kahdeksan finalistin joukkoon. Välieräpaikka yhdessä maailman arvostetuimmista laulukilpailuista on aukonut uusia ovia uralla.

– Puhelin soi aivan eri tavalla kuin aiemmin, ja kiinnostusta tuntuisi olevan monella suunnalla.

 

Viime hetkellä mukaan

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu järjestetään viiden vuoden välein. 30-vuotiaalla Katariina Heikkilällä oli viimeinen tilaisuus lähteä mukaan, sillä naisten yläikäraja on 30 vuotta.

Kilpailijat karsitaan nauhojen perusteella.

– Nauhan tekeminen jäi aivan viime tinkaan. Väänsimme DVD:tä konserttisalissa aamukymmeneltä keskellä hirveää viikkoa. En ollut nauhaan aivan tyytyväinen, joten oli pieni yllätys, että kilpailupaikka irtosi, Katariina Heikkilä sanoo.

Muun muassa Pälkäneen konserteissa Heikkilää säestänyt Joel Papinoja lupautui pianistiksi vaativaan kisaan.

– Jos hän ei olisi itse tarjoutunut, niin tuskin olisin uskaltanut sitä ehdottaa. Kilpailuun valmistautuminen on aikamoinen urakka, eikä siitä makseta mitään, Heikkilä sanoo.

Myös säestäjän työ tuli palkittua, sillä välieräpaikka kansainvälisessä kilpailussa toi myös pianistille nimeä.

 

Kesä tiiviisti treenaten

Tieto kilpailupaikasta tuli maaliskuussa, ja ohjelmisto oli lyötävä lukkoon huhtikuuhun mennessä.

– Jälkikäteen osoittautui viisaaksi ratkaisuksi, että otin pääosin tuttua ohjelmistoa, jota olen esittänyt yhdessä Joelin kanssa. Ihan uusia numeroita tuli mukaan vain kaksi, Katariina Heikkilä sanoo.

Kaksikon kalenterit olivat sen verran täynnä, että yhteiset harjoitukset päästiin aloittamaan vasta kesäkuussa.

– Vaikka harjoittelimme kesän ajan tiiviisti, niin pidin kiinni myös siitä, että teen kaikkea muutakin. Oli hyvä, että osasin ottaa rennosti, ja näin kavereita, joilla ei ole mitään tekemistä kilpailun kanssa. Siitä ei olisi tullut mitään, jos olisin istunut kotona miettimässä kilpailua ja suoria lähetyksiä.

Heikkilä kuvitteli astelevansa rennosti lavalle. Se osoittautui harhaluuloksi.

– Olo oli jotenkin rauhallinen, kunnes menin koululle kilpailujärjestyksen arvontaan. Kaikkialla oli kameroita ja väkeä eri puolilta maailmaa. Talo oli täynnä jännitystä ja hermostunutta energiaa. Se iski meikäläiseenkin.

Paniikki meni ohi, kun Heikkilä sai tietää, minä päivänä ja mihin kellonaikaan hän laulaisi karsintakilpailussa.

– Valmistauduin kilpailuun hyvällä meiningillä. Olo oli kuin lähtöä odottavalla kilpahevosella karsinassaan.

Myös alkukilpailusuoritus oli onnistunut.

– Varmaan yksi vahvuuteni oli se, että otin riskiä ohjelmiston kanssa. En yrittänyt miellyttää tuomareita, vaan lauloin harvemmin kuultua ohjelmistoa; kappaleita, jotka ovat minun juttuni.

 

Kruununa mestarikurssi

Mirjam Helin -laulukilpailuun selvinneistä 46 kilpailijasta 19 jatkoi välierävaiheeseen. Viidestä suomalaiskilpailijasta kaksi eteni viikonloppuna Musiikkitalossa käytyyn välikilpailuun: mezzosopraano Katariina Heikkilä ja baritoni Waltteri Torikka.

– Lauloin alkukilpailun viimeisenä päivänä, joten kilpailu oli jo puolivälissä, kun oma vuoroni koitti. Katsoin esitykseni YLE Areenasta, ja mielestäni se meni hyvin. Muualtakin tuli palautetta, että olin edukseni ja onnistuin. Lauluopettajakin kehui, että pystyin vielä parantamaan harjoituksista. Silti olin valmistautunut siihen, ettei jatkopaikkaa irtoaisin. Kun sitten kuuli oman nimensä jatkajien joukossa, niin silloin vapisutti enemmän kuin lavalla.

Vaikka kilpailu päättyi välierävaiheeseen, Heikkilä kehuu puolitoistaviikkoista härdelliä mahtavaksi kokemukseksi. Kaiken kruunasi se, että hänelle tarjoutui lyhyellä varoitusajalla tilaisuus osallistua Nathalie Stutzmannin mestarikurssille.

– Olen ihaillut häntä kauan. Olin kuulemma lavalla kuin pikkutyttö jouluaattona joulupukin rinnalla, hän nauraa.

Mirjam Helin -laulukilpailu huipentui keskiviikkoiltana finaaleihin.

 

 

Ura alkoi kansalaisopistossa

Laitikkalasta kotoisin olevan Katariina Heikkilän laulajanura alkoi vasta 17-vuotiaana. Alakouluikäisestä alkaen pianoa soittanut Heikkilä innostui silloin kansalaisopiston laulutunnille. Mari Vuorijärven johdolla alkaneet lauluopinnot jatkuivat Lahden konservatoriossa ja sen jälkeen Sibelius-Akatemian oratoriolinjalla.

Kilpailun vuoksi Laitikkalan visiitit ovat jääneet tänä kesänä vähiin.

– Juhannuksen jälkeen en ole Pälkäneelle ehtinyt. Ehtisiköhän marjapuskiin vielä, kun hommat on hoidettu, Heikkilä miettii.