Pytinki: Tästä kahvilasta saa aidosti iloista asiakaspalvelua

Viehättävä pikkukahvila navetan kupeessa

Seitsemän sinipaitaista nuorta ruokailee keltaisella kuistilla. Nyt on Pytingin kahvilan henkilökunnan hetki huoahtaa.

Samaan aikaan kahvilan salissa istuu kolmen hengen seurue. Anja Nord, Eino Anttila ja Timo Salonen pitävät juuri  eläkeläisyhdistyksen Sydänhämeen liiton palaveria ajan kanssa kahvitellen. Vaaleanpunaiset seinät ja ulos elokuuhun aukeava maisema luovat rauhallista tunnelmaa. Ja rauhallista kahvilassa onkin. Tällä hetkellä.

Vain hetkeä aiemmin kahvilassa kävi vilske ja tohina. Työhön valmentaja Pia Suhonen ja Aitoon koulutuskeskuksen opiskelijat häärivät keittiössä ja palvelivat asiakkaita.

– Kiitos, hyvää oli, huikkaa mies lähtiessään.

– Ja palvelu pelaa, sanoo Alpo Sillanpää puolestaan takaisin.

Hauskaa harjottelua

Aitoon koulutuskeskus tarjoaa ammatillista opetusta nuorille, jotka tarvitsevat yksilöllistä apua opinnoissaan. Aitoon koulutuskeskuksen piiriin kuuluu myös Aitopaja Oy,  joka perustettiin vuonna 2008. Aitopajasta haluttiin paikka, jossa opiskelijat voisivat suorittaa ainakin osan kouluunsa kuuluvasta harjoittelusta.

Aitopaja tarjoaa pullakahvien lisäksi siivouspalveluita, ympäristönhoitopalveluita ja kierrätystä. Aitopajassa myydään niin käsityöpuolen opiskelijoiden taidon näytteitä kuin biologisesti hajoavia pesuaineitakin.

Alpo Sillanpää on yksi Pytingissä tällä hetkellä harjoittelevista nuorista. Sillanpää opiskelee kotityö- ja puhdistuspalvelun perustutkintolinjalla ja on innoissaan kahvilassa työskentelystä. Ruuanlaitosta innostunut Sillanpää saa Pytingistä korvaamatonta kokemusta.

– Tarjoamme täällä esimerkiksi korvapuusteja, perinteisiä pullia ja anjovisleipiä. Kaikki on itse tehtyä, Sillanpää kertoo. Kaikki tarjottavat leivotaan aamulla itse ennen kahvilan aukeamista.

Myöhemmin syksyllä Pytinki muuntautuu kaikkien rakastamaksi Vohvelikahvilaksi, mistä myös kahvilan henkilökunta on innoissaan. Sillanpään mukaan parhaimpiin hetkiin kahvilassa kuuluu vohvelien paistaminen.

– Vohvelikahvila aukeaa vasta syksymmällä, sillä näillä helteillä olisi tuskaa paistaa vohveleita kolmella raudalla, ohjaaja Suhonen naurahtaa.

Vohveleita on siis maltettava odottaa. Elokuu menee takaisin kahvilan rytmiin totuttelussa tarjoillen muita herkkuja.

– Vohvelikahvila aukeaa kunhan me päästään ensin vauhtiin, Sillanpää lupaa.

Aitopajassa arvot näkyvät

Ekologisuus näkyy Aitopajan toiminnassa selkeästi, sillä kahvilassa suositaan lähiruokaa ja hyllyihin valikoidaan lähituotteita. Juustot ovat Heikkilän tilalta, tyrnituotteet puolestaan marjatila Tyrnikalta ja hunaja Hunajametsän kuusta. Kahvit, sokerit ja suolat ovat reilun kaupan tuotteita.

Kahvilan yhteydessä olevaan Pajapuotiinkaan  ei oteta mitä tahansa muovikrääsää myyntiin, vaan kaikki valikoiman tuotteet on taidokkaasti tehty, kertoo työssävalmentaja Kati Nurminen. Opiskelijatöiden lisäksi myymälässä on myös paikallisten käsityöläisten tuotteita.

Työssäoppimisessa kartoitetaan Suhosen mukaan opiskelijoiden vahvuuksia ja kehityskohteita. Hän kertoo, että Pytingissä työskennellessään opiskelija pääsee näkemään koko prosessin kahvilan työntekijänä. Kahvipöytään on pitkä matka joka alkaa itsenäisesti kaupassa käymisellä, jatkuen sittemmin leivonnalla ja asiakaspalvelulla.

 

Milloin vohveleita saa?

Vohvelikahvila aukeaa syyskuussa

Kahvila on auki tiistaisin ja torstaisin klo 10 - 15, syyskuusta toukokuuhun

 

Kommentit (3)

  1. Muualta

    No nyt kun paikkakin selvisi, niin saatan jopa poiketa. Joskus sitä kirjoittaja näköjään unohtaa että kaikki eivät näitä kohteita pelkän kahvilan nimen perusteella löydä. Mutta kiitos selvennyksestä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?